Contact
  1. Langdurige lage rugklachten: Wat kun je verwachten bij de revalidatiearts?
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Meestal komen revalidatieartsen in beeld bij patiënten met langdurigere, lage rugklachten wanneer behandelingen bij andere specialisten niet hebben geholpen. Wat kun je verwachten wanneer je met deze klachten bij de revalidatiearts op het spreekuur komt?

Revalidatiearts Raoul Winter

Op spreekuur bij de revalidatiearts

Revalidatiearts Raoul Winter zet het voor je op een rijtje:

  • ‘Triage is een belangrijke taak van de revalidatiearts. Wij moeten ons altijd blijven afvragen waar de patiënt het beste af is. Soms kan een patiënt zijn doorverwezen terwijl hij of zij nog heel sterk bezig is met het vinden van de oorzaak. Dan is hij of zij nog niet toe aan een behandeltraject gericht op het leren omgaan met de pijnklachten zoals bijvoorbeeld een behandeling bij een psychosomatische therapeut of in een revalidatiecentrum gericht op chronische pijn. In mijn ogen één van de sterke kanten van de samenwerking binnen het Isala Beweegcentrum is dat ik zo’n patiënt dan kan terugverwijzen naar bijvoorbeeld de orthopeed. Daarin maak ik dan wel een goede afspraak met de patiënt over het volgende traject, als de orthopeed de patiënt ook niet verder kan helpen.
  • Soms stuur ik een patiënt eerst langs de pijnpoli om samen met een anesthesist een goede pijnbehandeling op te stellen. De insteek is zeker niet om iemand een leven lang aan de medicatie te houden maar juist om de cyclus te doorbreken.’
  • ‘Uit het gesprek met de patiënt kan blijken dat het psychisch aspect een grote rol speelt. Het kan zijn dat hij of zij eerst beter af is bij de psycholoog of psychiater. In andere gevallen of in combinatie met een behandeling bij een psycholoog, kunnen we een oefenprogramma starten bij bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, in nauwe samenwerking met een gespecialiseerde fysiotherapeut.
  • Bewegen in een warm bad maakt dan vaak een belangrijk onderdeel uit van een behandeling. Het trainen van de rugspieren in combinatie met warm water, kan één van de methodes zijn die goed werkt bij deze heftige klachten.’