Contact
  1. Meest gestelde vragen over wachtlijst Isala Hartcentrum

Bent u onder behandeling van Isala Hartcentrum? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat u, naar aanleiding van de berichtgeving over de patiëntveiligheid, vragen heeft. Of dat u zich zorgen maakt. We geven hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Isala gebouw hoofdingang

De afgelopen jaren is de wachtlijst voor cardiologische zorg in Isala Hartcentrum opgelopen. U leest in de media dat de wachtlijst is verdubbeld. Dat geldt niet voor alle wachtlijsten. Het gaat om de wachtlijst voor patiënten die een controleafspraak moeten krijgen. Bijvoorbeeld als u een ICD heeft of een behandeling aan uw hart heeft gehad. Deze patiënten moeten nu te lang wachten op een controleafspraak. Ook moeten patiënten die een specialistische ingreep op de hartkatheterisatiekamers (HCK) krijgen soms langer wachten. Dat kan leiden tot patiëntonveilige situaties. Dit mag niet gebeuren.   

Kwaliteit van zorg staat voorop

We vinden het heel erg dat controlepatiënten nu te lang moeten wachten op een afspraak. Omdat kwaliteit van zorg voorop staat. Isala doet er momenteel alles aan om de ontstane wachtlijst te verkorten. Weet dat onze betrokken en bevlogen medewerkers zich iedere dag weer inzetten voor de beste zorg en begeleiding.  Zodat u en alle andere hartpatiënten de best mogelijk cardiologische zorg van ons kunnen krijgen. Nu en in de toekomst. Want dat mag u van ons verwachten.

Waardoor is de wachtlijst opgelopen?

De wachtlijst voor controlepatiënten is opgelopen door verschillende oorzaken. De coronapandemie is daar één van, net als in veel andere hartcentra in Nederland. Een andere oorzaak is een tekort aan cardiologen. Het bestuur van de Vereniging de Medische Staf Isala (Stafbestuur), het bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf Isala en de Raad van Bestuur zijn het niet eens met de keuzes die de vakgroep maakt om nieuwe cardiologen aan te trekken. Daarom willen ze nauwer betrokken zijn bij het aannemen van nieuwe cardiologen. Uitgangspunt is dat we samen kijken naar wat nodig is voor de best mogelijke cardiologische zorg en het team. Deze problemen doen zich voor bij de vakgroep Cardiologie. Niet bij de vakgroep Thoraxchirurgie (hart en longoperaties), die met de cardiologen samenwerkt binnen Isala Hartcentrum.

Meest gestelde vragen

We hebben de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.