Contact
  1. Minister Bruins bezoekt Isala in e-healthweek
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Voor de tweede keer organiseren het ministerie van VWS en het Platform voor de Informatiesamenleving een e-healthweek. Minister Bruno Bruins van Medische zorg was maandag te gast bij Isala en liet zich informeren over diverse digitale zorginitiatieven in het ziekenhuis en van lokale ondernemers.

Jolanda van Til stelt zorgrobot Zora voor aan minister Bruins

Jolanda van Til stelt zorgrobot Zora voor aan minister Bruins

Zo sprak hij met Luc Janssens, kinderdiabetesarts bij Isala en met diabetespatiënt Simon Koopman. De droom van Luc is om diabetespatiënt zijn iets makkelijker te kunnen maken met behulp van techniek. ‘Met een bolusmeter kun je uitrekenen hoeveel eenheden insuline je moet gebruiken. Hoe fijn zou het zijn als je een zelflerende bolusmeter hebt? Die ook rekening houdt met andere dingen zoals sporten. De bolusmeter willen wij dan koppelen aan een digitale diabetescoach voor jongeren. Wanneer Bruins vraagt naar de app kan Luc een testversie laten zien samen ontwikkeld met ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim en zorgondernemer Jan Nico van Aalsum.

Zorgtrainingscentrum

Jolanda van Til vertelt wat het Zorgtrainingscentrum en het zorg technisch lab inhoudt. ‘Hier kunnen studenten kennis maken met moderne technieken. Wij hebben zelfs zorgrobot Zora hier Daarnaast kunnen medewerkers uit de zorg hier zelf ervaren hoe het is om in het ziekenhuis te liggen in zogenoemde inleefsessies.’ De minister maakte ook nog even persoonlijk kennis met de robot. 

Health Innovation Park

In één minuut werd in een filmpje het Health Innovation Park (HIP) geïntroduceerd. Het innovatienetwerk dat ondernemers, zorgprofessionals, zorgbedrijven en zorginstellingen helpt met innovaties in de provincie Overijssel. In patiëntenkamers die normaal worden gebruikt voor de trainingen presenteerden twee bedrijven zich die aangesloten zijn bij het HIP. OZO Verbindzorg, deze organisatie brengt mensen samen die betrokken zijn bij de zorg van iemand, denk aan mantelzorgers, thuiszorg en de huisarts. Op een beveiligde webpagina kan iedereen de belangrijkste gegevens inzien en vragen aan elkaar stellen. ‘Er is behoefte aan’, vertel Cindy Hobert, ‘want wij zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid.’ Livv Mobile Health, gaat om zorg op afstand. Bloeddruk en bijvoorbeeld een hartfilmpje kunnen gebruikers doorsturen om ze meteen te laten beoordelen door een professional. In de laatste kamer vertelde Monique van den Enden van Isala Hartcentrum samen met een patiënt meer over HC@Home. Oftewel hartrevalidatie thuis. ‘Raadt u het lotgenoten aan’, vraagt Bruins. ‘Absoluut’, antwoordt de patiënt volmondig. 

Ziekenhuiszorg thuis

Chance@home, ook van Isala Hartcentrum, gaat over ziekenhuiszorg thuis. Chance@home verpleegkundigen Joke Breukelman en Annechien Prinsen geven uitleg. ‘Een voordeel is dat je bij de mensen thuis komt en ziet hoe ze leven. En thuis zijn patiënten actiever en er is minder risico op ziekenhuisinfecties.’ ‘Maar een ziekenhuis is toch schoner’, vraagt de minister zich af. ‘Je bent je eigen omgeving gewend’, antwoorden de verpleegkundigen. ‘Daardoor loop je in het ziekenhuis eerder risico op een infectie in het infuus bijvoorbeeld.’ Bruins is onder de indruk van deze bijzondere verpleegafdeling thuis.

Health Innovation School

Tot slot onthult minister Bruins de vijftig nieuwe studenten voor de Health Innovation School. Een gespecialiseerd gezondheidsinnovatie trainingsprogramma, opgezet door het ministerie van VWS en Radboudmc. Een van die vijftig deelnemers is Joris van Dijk, Technisch Geneeskundige & Gezondheidswetenschapper bij Isala. ‘Ik veel zin om de masterclasses te volgen en er echt mee aan de slag te gaan.’

De minister in gesprek met kinderarts Luc Janssen De minister in gesprek met kinderarts Luc Janssen
Aankomst minister Bruins Aankomst minister Bruins