Contact
  1. MS: griepprik en coronavaccinatie

Ook het afgelopen jaar hebben velen de jaarlijkse griepprik weer gehaald. Griep en corona kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van MS (tijdelijk) verergeren of weer opspelen. Daarom raden wij zowel de griepprik als de coronavaccinatie aan. De uiteindelijke keuze ligt vanzelfsprekend bij u.

Veilig

Er zijn veel vragen over het coronavaccin. Natuurlijk weten wij nog niet alles over het vaccin. Maar wat we wél weten, is dat de techniek om een vaccin te maken, bekend en veilig is. Daarom kon het coronavaccin ook zo snel gemaakt worden.

mRNA-vaccin

De vaccins die in Nederland gebruikt worden, zijn mRNA-vaccins. Hierin zitten kleine vetbolletjes om een stukje van de genetische code (mRNA) van het coronavirus, in uw lichaam te brengen. Dit wordt vervolgens 'vertaald' naar een eiwit wat op de oppervlakte van het virus zit. Zo is het eiwit zichtbaar voor de afweercellen in uw lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken. Deze antistoffen herkennen zo het virus. Als u dan in aanraking komt met het coronavirus, wordt het herkend en gedood. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken. U kunt dus geen corona krijgen door het vaccin.

Medicijnen

Ook als u medicijnen gebruikt die invloed hebben op uw afweer, kunt u gevaccineerd worden. Wel kunnen deze medicijnen de vaccinatie minder effectief maken. Soms is het dan ook verstandig om de vaccinatie even uit te stellen voor een beter effect. Overweegt u een coronavaccinatie? Neem dan eerst contact op met de MS-verpleegkundige over wanneer dit het beste gedaan kan worden. Het moment hangt namelijk af van uw MS medicijnen en bloeduitslagen.