Contact
  1. Nieuw ziekenhuis in Meppel nagemaakt in karton
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Op het terrein naast Isala Diaconessenhuis verrijst in 2021 een nieuw ziekenhuis. Het voorontwerp is gemaakt, de tekeningen liggen klaar, maar past alles eigenlijk wel? Om dat te testen werden delen van het nieuwe ziekenhuis in mei en juni in een grote loods nagebouwd in karton.

Sebastiaan Endeman, projectleider nieuwbouw: ‘In dertien sessies hebben wij van alles getest. Zijn de looproutes logisch? Zitten de ontvangstruimten op de juiste plek. Kan een bed wel de draai maken om een gang ingereden te worden?’ Om het proefdraaien in karton zo echt mogelijk te maken werden bedden, brancards, rolstoelen en een scootmobiel naar de loods gebracht. Sebastiaan: ‘Zo ontdekten we dat brancards wel door de deuren pasten van de behandelkamer van de Spoedeisende hulp (SEH), maar een bed niet. Dat had zeker problemen opgeleverd als straks een patiënt vanaf de SEH naar een klinische afdeling moet worden gebracht.’ 

‘Zoveel mogelijk knelpunten hebben wij zo opgespoord en tekenen wij in op de plattegrond, legt Sebastiaan uit. Wij bespreken alles met elkaar en met de architect. Het definitieve ontwerp moet eind dit jaar klaar zijn.’ Net als nu is het nieuwe Isala Diaconessenhuis straks bedoeld voor ingrepen die minder ingewikkeld zijn en relatief vaak voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan galblaasoperaties of liesbreukoperaties. De afdeling Traumageriatrie blijft in Meppel. Daarnaast wordt het nieuwe ziekenhuis helemaal klaar gemaakt voor de toekomst. De verwachting is dat patiënten steeds vaker thuis via een internetverbinding contact hebben met het ziekenhuis (connected care), bijvoorbeeld om metingen door te geven. Dus minder traditionele spreekkamers maar wel ruimten waar verpleegkundigen bijvoorbeeld kunnen beeldbellen met hun patiënten. 

Bekijk het filmpje dat we maakten over het testen van het kartonnen ziekenhuis.

Gerelateerd nieuws