Contact
  1. Nieuwe werkwijze trombosedienst en Icare voor zorg trombose

De Trombosedienst van Isala en Icare werken samen om de kans op ontregelde bloedwaarden bij mensen met trombose te verkleinen. Trombose veroorzaakt stolsels in het bloed. Door patiënten gerichtere zorg te geven aan huis, blijven hun bloedwaarden stabieler en is de kans op complicaties, een bloeding of trombose kleiner.

(vlnr) Trombosezorgconsulenten Alise van der Grijp, Dineke Dekker, en Iris Lindeboom

(vlnr) Trombosezorgconsulenten Alise van der Grijp, Dineke Dekker, en Iris Lindeboom

Verstopte bloedvaten

Trombosepatiënten hebben een verstoord evenwicht van de stollingsfactoren in hun bloed en gebruiken daarvoor antistollingsmedicijnen. Deze medicijnen kunnen gevaarlijk zijn. Bij een te lage bloedspiegel is er kans op trombose. Bij een hoge bloedspiegel is de kans op een gevaarlijke bloeding groter. Daarom moeten patiënten met regelmaat hun bloedwaarde laten prikken en wordt de dosering van hun medicijnen bepaald. Dit gebeurt door de Trombosedienst. De Trombosedienst van Isala in Zwolle geeft advies en begeleiding aan zo’n 12.000 patiënten in de regio.

Onderzoek

Regelmatig raken de bloedwaarden van Trombosepatiënten toch ontregeld. Dit komt bijvoorbeeld doordat patiënten ziek zijn of andere medicijnen gaan gebruiken. Dan is de kans op complicaties groter.

Daarom is de Trombosedienst in 2018 gestart met een onderzoek naar een nieuwe werkwijze voor de Trombosedienst-patiënten, die aan huis worden geprikt. Voorheen hadden patiënten te maken met meerdere medewerkers, om tot een passend doseeradvies te komen. Bij de patiënten komt nu één vaste medewerker thuis. Deze trombosezorgconsulent prikt bloed met een vingerprik en geeft daarbij gelijk de uitslag en een persoonlijk doseeradvies. Allemaal in één contactmoment.

Begeleiding

Driehonderd patiënten werden op die manier een jaar lang begeleid door twee medewerkers van Icare en een van Isala. De medewerkers zijn speciaal opgeleid. Zij kunnen aan de hand van de bloeduitslag ook de dosering van de medicijnen bepalen en ervoor zorgen dat de patiënt de juiste zorg op het juiste moment door de juiste hulpverlener krijgt. Gedurende de hele onderzoeksperiode was er nauw contact tussen Icare en Isala.

Goede resultaten

De eerste ervaringen zijn nu, een jaar na het begin van de studie goed. Patiënten zijn gehecht aan de medewerker en zijn veel opener over hun medicatiegebruik. De wetenschappelijke resultaten van de nieuwe werkwijze worden nu door een promovendus van de Rijks Universiteit Groningen verzameld en beoordeeld.

Icare verpleegkundige Alise van de Grijp vertelt enthousiast: “Dat we deze zorg nu in de thuissituatie kunnen bieden, heeft voor de patiënten veel voordelen. Niet alleen is alles in één bezoek geregeld, maar we zien ook dat mensen veel minder vaak ontregeld zijn. Dat komt omdat we in de wijkverpleging een compleet beeld zien van mensen in de thuissituatie. Daardoor valt het bijvoorbeeld eerder op wanneer iemand zijn of haar medicijnen niet consequent heeft ingenomen. We hebben rechtstreeks contact en we zien dat mensen door onze begeleiding meer therapietrouw zijn. Ook is de drempel om contact met ons op te nemen als er iets is, minder hoog voor mensen.”

Isala en Icare zijn enthousiast over deze nieuwe manier van werken en zetten dit ook in de toekomst voort.

Meer informatie

Zie ook, Trombosedienst