Contact
  1. Reumatologie: kijken en koken in andermans keuken
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Sinds enkele maanden zijn de reumatologen van Isala samen met huisartsenpraktijken in de regio Zwolle e.o. gestart met meekijkconsulten in de huisartsenpraktijk. Een projectgroep van huisartsen en specialisten o.l.v. Daniëlle van Hemert bereidde in 2017 deze vorm van anderhalvelijns zorg voor.

De opzet van het meekijkconsult is dat ongeveer 4-6 patiënten met reumatologische klachten beoordeeld worden door een reumatoloog in het bijzijn van 4 à 5 huisartsen. Na elk patiëntencontact is er tijd voor vragen en uitleg. Zo wordt laagdrempelige patiëntenzorg gecombineerd met praktijkgerichte nascholing. Het uiteindelijke doel is dat huisartsen eenvoudige reumatologische beelden zoals artrose, jicht en milde artritis beter leren herkennen en minder vaak hoeven te verwijzen. De consulten worden in eerste instantie door de huisarts gedeclareerd bij de verzekeraar; hiervoor is met Achmea een passend tarief afgesproken. Achteraf wordt er verrekend met het ziekenhuis. Zo blijft het meekijkconsult eerstelijns zorg waarvoor patiënten geen eigen risico hoeven te betalen.

Tot nu toe zijn er vier sessies gehouden in verschillende huisartspraktijken. De reacties waren in het algemeen positief. Uit Luttenberg bijvoorbeeld kregen we de volgende terugkoppeling: “Zoals je weet waren onze huisartsen enthousiast over de meekijkconsulten! Inmiddels ook al enkele patiënten gesproken, ook van hen hele positieve reacties!! Wat ons betreft dus zeer geslaagde meekijkconsulten, nogmaals dank!”
Huisartsen die zich nog niet hadden aangemeld maar wel belangstelling hebben voor meekijkconsulten, kunnen contact opnemen met Theo Zijlstra, reumatoloog (t.r.zijlstra@isala.nl). Er zijn nog mogelijkheden voor enkele huisartsenpraktijken.