Contact
  1. Speeddate uitermate geschikt om kennis over te dragen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Om huisartsen te enthousiasmeren voor het specialisme Dermatologie, is de werkgroep Dermatologie sinds 2015 al gestart met een initiatief om speeddates voor huisartsen te organiseren. Zij kunnen dan een dagdeel meedraaien bij het Isala Dermatologisch centrum. Het kan gezien worden als een reciproke (omgekeerde) variant op het meekijkconsult.

De werkgroep Dermatologie bestaat uit Medrie, dermatologen van het Isala Dermatologisch centrum en drie huisartsen. De speeddate heeft als doel om huisartsen en dermatologen kort kennis met elkaar te laten maken en om het urgentiebesef voor deskundigheidsbevordering op dermatologisch vlak bij huisartsen te vergroten. Nadruk ligt bij het speeddaten daarom op het belang van de dermatologische diagnostiek als pijler voor verder beleid zoals behandeling.

Huisarts Roy Klein Overmeen op speeddate

Roy Klein Overmeen, huisarts in Kampen, was dit jaar op speeddate bij Isala Dermatologisch centrum: ‘Ik heb een ochtend meegekeken met dr. Hoo-Yin Lam tijdens een standaardspreekuur. Hier waren vooral patiënten die voor controle kwamen met algehele huidproblematiek. Deze patiënten lopen vast bij de huisarts en worden doorverwezen naar de dermatoloog. Huisartsen kunnen de basistherapie goed zelf verzorgen, maar er is een heel scala aan behandelingen die alleen in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Daarbij zijn er in de eerste lijn diagnostische dilemma’s welke nopen tot overleg met een dermatoloog. Dit kan onder andere door teledermatologie.’

Meerwaarde speeddate

‘Er zijn wat schemergebieden wat betreft behandelingen die door de huisarts gedaan kunnen worden, maar ook door de dermatoloog. Er zijn wel goede richtlijnen, maar wat behandel je wel en wat behandel je niet als huisarts? De speeddate is uitermate geschikt om kennis over te dragen, bijvoorbeeld over wat je doet tijdens een controle. En hoe vaker je dingen ziet, hoe meer expertise je daarin krijgt. De speeddate had voor mij absoluut een meerwaarde. Het is goed voor finetuning, mijn eigen kennis toetsen aan de specialist en bovendien heb ik huidproblemen kunnen aanschouwen die ik niet eerder had gezien. Het is interessant om te zien hoe het er hier volledig anders aan toe gaat dan in de eigen huisartsenpraktijk, het is gestructureerder en efficiënter. Dat kan nou eenmaal minder goed in de huisartsenpraktijk.’