Contact
  1. Succesvolle eerste Isala Hackathon

De eerste Isala Hackathon is een feit. Gedurende twee dagen is intensief gesproken over oplossingen om ziekenhuiszorg naar de patiënt thuis te brengen. Zorgprofessionals, partners en patiënten hebben meegedacht over mogelijke oplossingen voor zes zorgpaden.

Aftrap Hackathon Connected Care

Waardevol

Tijdens hackathon werd intensief gesproken over het proces, mogelijke oplossingen en toepassingen. Deze denkrichtingen werden direct aan patiënten voorgelegd. De gesprekken met patiënten werden als zeer waardevol ervaren. Uit alle eindpresentaties kwam dan ook naar voren dat het essentieel is om patiënten intensiever te betrekken bij het (uit)vinden van oplossingen om zorg naar huis te brengen.

Videoboodschap Bruno Bruins

Bruno Bruins, Minister voor Medische zorg en Sport, had een videoboodschap opgenomen voor de deelnemers van de hackathon. Enerzijds om hen een hart onder de riem te steken en anderzijds om het belang van zorg naar huis verplaatsen te onderstrepen. Deze persoonlijke boodschap werd uiteraard enorm gewaardeerd door de aanwezigen.

Partnerschap

Tijdens de hackathon stond de samenwerking met partners centraal. Samenwerking is cruciaal om ziekenhuiszorg naar de patiënt thuis te brengen. Daarom waren de partners Sananet, Cisco, Chipsoft, Philips, Zilveren Kruis en Universiteit Twente aanwezig bij de hackathon. Samen met zorgprofessionals van Isala hebben ze meegedacht over oplossingen om zorg naar huis te verplaatsen. Met het tekenen van het manifest committeren de partners zich aan de doelstelling om binnen enkele jaren 10% van de zorg naar huis te verplaatsen.

Ondertekening Manifest met partners Afb. Rob Dillmann (l.) bestuursvoorzitter Isala met partners

Resultaten

Uit de eerste analyse van de uitwerkingen van de zorgpaden zijn een aantal belangrijke zaken naar voren gekomen.

  • De verleende zorg en de informatie hierover moet aansluiten bij de individuele wensen van de patiënt.
  • Laagdrempelige communicatie met zorgverleners organiseren middels een regionaal digitaal zorgplatform en patiënten PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving).
  • Noodzaak van het goed organiseren van beeldbellen.
  • Vroegtijdige detectie met wearables (dit zijn bijvoorbeeld een slimme armband of een slimme pleister die hartslag, ademhaling en activiteit kunnen meten).
  • Een centrale faciliteit om alle meetwaarden te kunnen volgen en waar zo nodig acties kunnen worden opgestart (een soort verkeerstoren voor zorg thuis).
  • Mobiel team voor ziekenhuiszorg thuis.

Vervolgstappen

De hackathon is een waardevol evenement gebleken om in gezamenlijkheid stappen te maken richting zorg naar huis verplaatsen. Het Connected Care Center van Isala houdt de regie en ondersteunt de afdelingen met de vervolgstappen die nodig zijn om daadwerkelijk zorg naar huis te kunnen verplaatsen. 

Meer informatie

De aftermovie geeft u een impressie van de eerste Isala Hackathon. Kijkt u voor meer informatie op de site bij Innovatie & Connected care.

Gerelateerd nieuws