Contact
  1. Succesvolle inwendige stralingstherapie voor oncologiepatiënten
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Isala Oncologisch centrum behandelde onlangs voor het eerst een patiënt met naar de lever uitgezaaide darmkanker met inwendige stralingstherapie. Deze zogeheten Selectieve Interne Radiatie Therapie (SIRT) wordt uitgevoerd bij patiënten met uitgezaaide darm- of leverkanker die niet geopereerd kunnen worden en ook niet meer op chemotherapie reageren. Deze behandeling was in Nederland tot nu toe alleen mogelijk in academische ziekenhuizen.

Internist-oncoloog Isala Jan Willem de Groot

Internist-oncoloog Jan Willem de Groot

Radioactieve bolletjes

SIRT is een speciale vorm van inwendige bestraling met behulp van radioactieve bolletjes (Yttrium90-bolletjes). Deze bolletjes worden in hoge dosering via de leverslagaders afgegeven aan de levertumoren waardoor de tumorcellen beschadigd worden. De straling richt zich specifiek op de levertumor; hierdoor blijft het omliggende gezonde weefsel voor het grootste deel onbeschadigd. De specialisten betrokken bij het onderzoek zijn interventieradiologen Mark Meier en Boudewijn van Hasselt, nucleair geneeskundige Siert Knollema, klinisch fysicus Jorn van Dalen en chirurg Gijs Patijn. Internist-oncoloog Jan Willem de Groot is hoofdbehandelaar van de eerste patiënt en in een coördinerende rol betrokken.

Extra optie

Waarom deze bestralingstherapie als optie 3? Jan Willem: ‘De kans dat de kanker alleen in de lever zit is klein bij patiënten met uitgezaaide darmkanker. Daarom is deze behandeling in dat geval niet zinvol en behandelen wij eerst met chemotherapie en/of een operatie. SIRT is een extra optie voor deze patiëntengroep, maar wel een heel mooie extra optie. Er zijn relatief weinig bijwerkingen, omdat de therapie heel doelgericht en plaatselijk gebeurt. Of en wanneer iemand in aanmerking komt, bespreken wij tijdens ons multidisciplinair overleg.’

Speciale training

Om deze behandeling te kunnen aanbieden, is een team van vijf specialisten van Isala Oncologisch centrum getraind in Duitsland. En tijdens de eerste keer vlogen twee buitenlandse specialisten over als extra hulplijn. ‘Mooi hoe we dit als team samen hebben opgepakt’, vertelt De Groot. ‘Het gaat goed met de patiënt. De leverwaarden zien er goed uit en hij voelt zich prima.’