Contact
  1. ‘Thuis bouwden wij een band op’

Ik leg mijn schrijfblok alvast klaar en lach naar het lieve meisje die de deur voor mij open deed. Op de achtergrond borrelt het water voor de thee en klinkt een vrolijke tekenfilm. Ik kan niet wachten, en spiek toch even gauw in de box. Daar ligt Vince; krap 2 weken oud, 4 weken te vroeg geboren. Wat een mooi kleintje. Zijn fragiele handjes bewegen langzaam wat heen en weer, hij ligt heerlijk te slapen. Benieuwd naar zijn verhaal, volg ik verpleegkundige Ina naar de bank. Vandaag brengt zij haar tweede huisbezoek aan familie Tiggelhoven in Zwolle.

Verpleegkundige Ina brengt vandaag haar tweede huisbezoek

Toen Marjan met 36 weken beviel van Vince, werd hij opgenomen op de High care neonatologie van Isala Vrouw-kindcentrum. Na een opname van negen dagen, sterkte hij aan en ging het beter met hem. Het drinken lukte alleen nog niet zelf; daarom kreeg hij deels sondevoeding. Marjan: ‘Behalve het drinken ging het zo goed dat de verpleegkundige vroeg of we hem wilden meenemen naar huis. Met maagsonde.’ Zo maakten Marjan en haar man Roy kennis met PREVOS (Prematuren vervroegd ontslag met sondevoeding).

Verrast

Sondevoeding in thuissituatie heeft veel voordelen voor het gezin en de ontwikkeling van het kindje. ‘Thuis konden wij bijkomen na een spannende tijd’, begint Marjan. ‘We bouwden een band op met Vince en zagen sneller wat hij nodig had, omdat wij bij elkaar waren. Toen Ina ons het eerste huisbezoek bracht, deed hij het al zo goed dat de maagsonde er uit mocht!’ ‘Ik was helemaal verrast toen ik thuis kwam van het werk’, lacht Roy. ‘Geen slangetjes meer die in de weg zaten…echt heel fijn.’

Training

Een te vroeg geboren kindje mag alleen met sondevoeding naar huis onder een aantal voorwaarden, zoals het niet meer nodig hebben van bewakingsapparatuur en couveusezorg. Ina legt het mij uit: ‘Ouders leren op de afdeling hoe zij sondevoeding moeten geven, waar ze op moeten letten en wat ze in welke situatie moeten doen. Mijn collega-verpleegkundigen en ik brengen gezinnen die deelnemen twee keer per week een bezoek aan huis om te kijken hoe het gaat. Marjan: ‘De keuze was aan ons, hij mocht ook op de afdeling Neonatologie blijven als wij dat wilden. Maar, als drinken het enige is waarvoor hij nog in het ziekenhuis moet blijven, dan nemen wij hem graag mee naar huis, was onze reactie.’

Laatste tips

Ina bespreekt het opbouwen van (borst)voeding, het gewicht en de temperatuur van Vince en de verdere begeleiding vanuit Isala en thuiszorg. Ina: ‘Wat je vaker ziet, is dat prematuur geboren baby’s thuis het drinken sneller oppakken. Maar zo snel als het bij Vince is gegaan, is wel heel bijzonder.’ Ze geeft tips over het omgaan met slaap, prikkels en darmkrampjes; iets wat bij prematuren nog wat anders gaat dan bij voldragen baby’s. ‘Bij prematuren moeten de darmen nog wat meer uitrijpen, zoals wij dat noemen. Hierdoor kan het kindje thuis meer onrust laten zien. Daarbij zijn ouders vanaf de geboorte van een prematuur vaak veelal een slapend kindje gewend, maar doordat de ontwikkeling van de hersenen doorgaat, zullen de baby’s thuis ook meer wakker zijn en huiluurtjes laten zien. Dat is dan soms wel even wennen.’

Marjan knikt, ze heeft door twee dochters al heel wat ervaring. En ik…ik kijk naar Vince en ben erg bewust van het feit dat er een wondertje in de box ligt.

Gezinsgerichte zorg

Het team van het Isala Vrouw-kindcentrum streeft elke dag naar persoonlijke en gezinsgerichte zorg tijdens de zwangerschap en (na) de bevalling. Wij bieden hoogwaardige specialistische zorg en zijn het grootste geboortecentrum van Nederland.

Wij willen voorop lopen in medische, technische en sociale zorginnovaties. Innovaties die echt bijdragen aan betere zorg voor onze patiënten, zoals PREVOS. In 2017 zijn er 236 prematuren opgenomen op de afdeling Neonatologie, waarvan 87 ouders, bij wie dit mogelijk was, kozen voor PREVOS.

Wilt u meer lezen over de NICU? Dan leest u deze verhalen misschien ook graag:

//

Dit verhaal is geschreven door Dionne Nijland – Velthuis, bedrijfsjournalist bij Isala. Om een goed beeld te kunnen geven van alle gezinsgerichte zorg binnen Isala Vrouw-kindcentrum, loopt zij af en toe een moment mee met een zorgprofessional.