Contact
  1. Wat zijn onbegrepen benauwdheidsklachten?
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Benauwdheidsklachten kennen vele oorzaken. Soms kan de huisarts al vaststellen waar ze vandaan komen. Hij of zij stelt dan zelf een behandelplan in of verwijst de patiënt door naar een specialist op dat gebied. Het komt ook voor dat er geen direct aanwijsbare oorzaak kan worden gevonden. De benauwdheidsklachten zijn onbegrepen. Niets doen is geen optie, wanneer het dagelijkse leven van de patiënt sterk wordt belemmerd. Maar wat kun je doen? Een doorverwijzing naar de sportarts kan in zo’n geval zinvol zijn.

Aernout met patiënt

Sportarts

De sportartsen van het Isala Beweegcentrum hebben veel kennis van de bewegende mens. Met behulp van inspanningstesten kijken ze onder meer naar de conditie van een patiënt en kunnen ze zien of er een onderdeel is dat hierin minder functioneert.  Bijvoorbeeld de spieren, het hart, de longen of buiten de longen, zoals het gebied rondom de stembanden. Op basis hiervan kan het dan zo zijn dat de patiënt wordt doorverwezen naar één van de collega-specialisten. Soms is dit ook (nog) niet nodig en volstaat bijvoorbeeld een beweegrecept. Sportarts Aernout Snoek ziet regelmatig patiënten met onbegrepen benauwdheidsklachten en schrijft beweegrecepten voor aan mensen die een verminderde conditie hebben. Morgen in een interview met hem meer over dit onderwerp