Contact
  1. ‘We verleiden patiënten om uit bed te komen’

In maart 2020 werd de eerste paal van Isala Meppel in de grond geslagen. Nu, twee jaar later, nemen we het nieuwe ziekenhuisgebouw in het weekend van 18 maart in gebruik. ‘Bijzonder om te vertellen is dat we van Isala Meppel een echt beweegziekenhuis hebben gemaakt’, vertelt Mariska de Groot, transitiedirecteur.

Mariska de Groot in het nieuwe ziekenhuis

Bewegen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is in beweging blijven in een ziekenhuis niet vanzelfsprekend. Niet voor niets zeggen we vaak “je ligt in het ziekenhuis”. ‘Dat willen we in Isala Meppel dus echt anders doen’, vertelt Mariska. ‘Want als je tijdens een opname niet beweegt, verlies je spiermassa. Door dat verlies aan spiermassa herstel je minder snel van een opname of operatie. Ook kan het voor oudere patiënten tot gevolg hebben dat zij een stuk van hun zelfstandigheid kwijtraken, bijvoorbeeld omdat traplopen lastiger wordt en het risico op vallen groter wordt. In beweging blijven is dus juist in een ziekenhuis heel belangrijk.’

Lopend naar operatie

Binnen heel Isala is er aandacht voor beweging, maar in Isala Meppel kon er al tijdens de bouw aandacht voor zijn. Mariska: ‘Die kans hebben we met beide handen aangegrepen. Al bij het maken van de bouwplannen heeft het expertteam Bewegen van Isala dan ook meegedacht. Met als resultaat dat er nu beweegkamers zijn op de verpleegafdelingen, waar patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen bewegen. Ook willen we ervoor zorgen dat mensen zich zo lang mogelijk geen patiënt voelen. Kom je voor een operatie naar Isala Meppel, dan word je bij opname niet meer eerst in bed gelegd, maar loop je gewoon zelf naar de voorbereidingskamer voor de operatie.’

Tablet en QR-codes

Ook zijn er andere kleine veranderingen die ervoor zorgen dat in bed liggen niet vanzelfsprekend is. ‘We hebben er bewust voor gekozen om geen tv’s meer bij de bedden op te hangen. Patiënten die opgenomen worden krijgen een tablet zodat ze bijvoorbeeld ook aan tafel of in de huiskamer tv kunnen kijken. Verder is er buiten het bed van alles te beleven, waardoor we mensen verleiden om uit bed te komen. Zo staat er in de gang van de verpleegafdelingen een akoestische stoel waar je muziek kunt luisteren. Ook zijn er door het hele ziekenhuis en in de tuin bordjes met QR-codes. Scan je die QR-codes, dan hoor je de kunstenaar vertellen over de kunst die je aan de muur ziet hangen of vertelt een boswachter je meer over het Reestdal, waar het ziekenhuis zich bevindt. Zo wordt bewegen leuk en is in bed liggen niet langer de meest vanzelfsprekende bezigheid.

 

Sebastiaan Endeman en Aaldert Bodde in de technische ruimte

 

Een ziekenhuis bouw je niet voor even. Zo’n belangrijk gebouw moet toekomstbestendig zijn. Daarom is Isala Meppel zo duurzaam mogelijk gebouwd en tevens het eerste gasloze ziekenhuis van Nederland. Maar hoe verwarm je dan zo’n groot gebouw? Sebastiaan Endeman van Isala en Aaldert Bodde van Equans leggen het je uit. 

Gerelateerd nieuws