Contact
  1. ‘Wij kunnen in Isala levens redden dankzij bloeddonoren’

Bloed is van levensbelang voor talloze patiënten binnen en buiten Isala. Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeggeboren baby. Medisch analist Ingrid Boekel houdt samen met haar collega’s de bloedvoorraad voor heel Isala Zwolle op peil. ‘Wij kunnen in Isala levens redden dankzij bloeddonoren’.

Medisch analist Ingrid Boekel

Bijzonder om bloed te geven

Bloedbank Sanquin brengt elke dag bloed naar de afdeling Bloedtransfusie in het Klinisch chemisch laboratorium van Isala, waar Ingrid werkt. Zelf is Ingrid ook bloeddonor. ‘Ik vind dat heel belangrijk en mooi dat ik dat voor anderen kan doen. Als ik naar de zakken bloed kijk die we dagelijks bij Isala binnenkrijgen, denk ik ook geregeld aan de donoren. Hoe bijzonder het is dat al deze mensen vrijwillig de tijd en moeite hebben genomen om bloed te geven om anderen te helpen. Wij kunnen in Isala levens redden dankzij deze bloeddonoren.’

Van bloeddonor naar ziekenhuis

In Nederland zijn op dit moment bijna 400 duizend mensen die vrijwillig bloed doneren. Zij geven per donatie een halve liter bloed. Dankzij hun donatie kunnen veel patiënten geholpen worden. Ingrid: ‘Gemiddeld brengt de koerier zo’n veertig zakken bloed per dag. Soms komt hij zelfs twee keer. Sanquin scheidt het bloed na afname in drie bloedproducten: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. De rode bloedcellen gaan voornamelijk naar de Spoedeisende hulp en de operatiekamers, waar het gebruikt wordt bij patiënten die bloed verloren hebben.

Patiënten helpen

Ook gaan rode bloedcellen naar patiënten met een verstoorde aanmaak van rode bloedcellen, bijvoorbeeld mensen met een beenmergafwijking. Bloedplasma is nodig als er sprake is van veel bloedverlies. En bloedplaatjes gaan vooral naar patiënten met kwaadaardige bloedziekten, zoals leukemie. Al deze patiënten kunnen wij alleen helpen als er in Nederland voldoende mensen zijn die vrijwillig bloed doneren.’

Aanmelden als donor

Isala vraagt samen met Sanquin Bloedvoorziening aandacht voor het belang van bloeddonatie. Wil jij ook als bloeddonor helpen mensenlevens redden? Meld je aan als bloeddonor.