Contact
  1. Wintersporttips van de sportarts

Nog even en dan is het voorjaarsvakantie. Voor veel Nederlanders het moment om naar de sneeuw af te reizen voor een ski- of snowboardvakantie. Ga goed voorbereid op pad, dankzij de tips van onze sportarts Aernout Snoek.

Sportarts Aernout Snoek

FORSE BELASTING | 1: Als je niet gewend bent om te sporten, dan is 4 tot 6 uur skiën per dag een forse belasting. Als je inspanningsbelasting te snel opbouwt, loop je meer risico op blessures. Probeer daarom in de weken voorafgaand aan de wintersport langzaam het sporten/bewegen uit te breiden. Er zijn programma’s voor beginners en gevorderden (bijvoorbeeld het Sneeuw fit trainingsprogramma). Is het niet gelukt om een trainingsprogramma te volgen? Probeer dan niet het onderste uit de kan te halen en neem af en toe rust.

WARMING-UP | 2: Neem tijd voor een warming-up. Niet opgewarmde spieren zijn gevoeliger voor een blessure. Een goede warming-up heeft een positieve invloed op kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie.

SKISTOKKEN | 3: Zorg dat je jouw skistokken gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Gebruik je ze verkeerd, dan kan bij een val een bandje in je duim scheuren. Dit wordt ook wel een ski-duim genoemd.

HELM | 4: Draag een helm. Nederlanders zijn soms wat te eigenwijs om een held te dragen. Terwijl het in de meeste Alpenlanden de standaard is en vaak voor kinderen onder de 15 verplicht. Mijn advies is, draag een helm. En doet dat zeker als je met hoge snelheid gaat skiën of gaat stunten in een park. Onderzoek laat zien dat het dragen van een helm het risico op een hoofdblessure verlaagt met 35 procent.

BUITEN DE PISTE | 5: Ga alleen buiten de piste met een ervaren gids. Buiten de piste is de ondergrond namelijk niet vrijgemaakt van stenen of bomen. Naast het risico op kneuzingen en breuken bij een val, is de kans op een lawine groter.

ZONNEKRACHT| 6: Smeer je in met zonnebrand. In de bergen is de zonnekracht hoger dan in Nederland. Zelfs op een koude dag ben je kwetsbaar voor verbranding en schade aan de huid.