Contact
  1. 'Zie je zijn handjes ontspannen?'
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Op de Neonatale intensive care (NICU) zijn er altijd vier handen aan de couveuse. Waarom is dit eigenlijk? Twee handen verrichten de handeling, de andere twee bieden troost. Verpleegkundige Hilda van der Waal legt uit.

Verpleegkundige Moniek Broekstra en de moeder van Sem zorgen samen voor Sem

Verpleegkundige Moniek Broekstra en de moeder van Sem zorgen samen voor Sem

Mijn ogen gaan langs alle kleine couveuses op de afdeling. Sommige zijn leeg en in sommige zie ik een klein wondertje bewegen. Hier heerst een rust. Dat valt mij altijd op als ik een bezoekje aan de NICU breng. ‘Vinden de ouders van Sem het goed als ik kom kijken?’, fluister ik voorzichtig. ‘Ja hoor, we hebben het met ze overlegd. Loop maar mee’, zegt verpleegkundige Hilda van der Waal enthousiast.

Neusje schoonmaken

‘Sem is eind april geboren met een geboortegewicht van 1470 gram. Hij ligt hier dus al eventjes en is, net als zijn ouders, al wel wat gewend’, legt Hilda uit. ‘Maar vandaag worden de plakkers op zijn wangen vervangen die de sprietjes vasthouden en maakt mijn collega zijn neusje schoon. Dat zijn handelingen die een pasgeboren kindje niet prettig vindt. Om stress te verminderen, gebruiken wij daarom een techniek op de NICU. Ook wel “hands on” genoemd. Het troosten van een pasgeboren kindje tijdens pijnlijke en stressvolle momenten voorkomt onnodig energieverlies en is daarom erg belangrijk.’

Ouders betrekken

Wanneer één van de ouders er is, biedt de ouder troost. Zijn de ouders er niet, dan zorgen de verpleegkundigen in tweetallen voor het kindje, zodat de één de handeling verricht en de ander troost kan bieden. Verpleegkundige Moniek gebruikt een speciale lotion die de pleisters wat losweekt en maakt ze dan voorzichtig los van zijn wangen. Sem stribbelt wat tegen en maakt schelle huilgeluidjes. De moeder van Sem legt haar hand op zijn buikje; de andere hand boven zijn hoofd. Zachtjes moedigt ze hem aan. ‘Rustig maar Sem, we zijn zo klaar.’

Obsereren

Hilda: ‘De warmte van haar hand, haar geur en het vertrouwde geluid van haar stem maakt hem rustiger. En ook voor moeder is het fijn dat ze iets kan doen voor haar kindje. Het is goed om de handen tijdens troost bieden zo min mogelijk te verplaatsen. Zo bieden wij een zo stabiel mogelijke ondersteuning. Wat ook helpt is het vermijden van extra licht- en geluidsprikkels.’ Terwijl ze mij uitleg geeft, blijft Hilda Sem observeren. ‘Zie je zijn handjes ontspannen? Ze waren eerst gebald in een vuist. Hij laat het gebeuren, omdat hij zich getroost voelt.’

Zoete speen

Door samen goed te observeren, bepalen Hilda en Sems moeder wat hij nodig heeft. Tijdens het uitzuigen van zijn neusje wordt hij weer iets onrustiger en bieden ze Sem de speen aan. ‘Je merkt vanzelf of hij hier behoefte aan heeft. Soms doen we ook iets sucrose aan de speen. Door het zuigende effect wordt stress verminderd, en het zoet van de sucrose zorgt voor een extra kalmerend effect.’ Nog even een schone luier en Sem mag weer rusten. Ik bedank zijn moeder en Hilda voor hun tijd en dat ik mocht meekijken. Mooi om te zien hoe verpleegkundigen voor de kleinste patiënten in ons ziekenhuis zorgen.

Over de NICU

Op de Neonatale intensive care worden pasgeboren kindjes opgenomen die intensieve zorg nodig hebben. De Neonatale intensive care en Obstetrische high care vormen samen het Perinatologisch centrum van Isala. Een Perinatologisch centrum biedt intensieve zorg aan zwangeren en pasgeborenen. In Nederland zijn tien van deze centra. Meer verhalen lezen over onze NICU? Bezoek dan de website.

//

Dit verhaal is geschreven door Dionne Nijland – Velthuis, bedrijfsjournalist bij Isala. Om een goed beeld te kunnen geven van alle gezinsgerichte zorg binnen Isala Vrouw-kindcentrum, loopt zij af en toe een moment mee op een afdeling. ‘Hands on’ op de NICU maakte veel indruk op haar.