ISALA

Architectuur en bouw

Het Isala ziekenhuis is duurzaam gebouwd. Bij alle materiaalkeuzes die zijn gemaakt, stond (naast uiteraard kwaliteit) duurzaamheid voorop. Hierbij waren met name een lange levensduur en een laag energieverbruik belangrijk. Er werd ook gekeken naar de mate van milieuvervuiling en energieverbruik tijdens productie, transport en verwijdering (na gebruik). De volgende voorbeelden geven een idee hoe duurzaam het ziekenhuis is.\

Extra isolerend glas

De gevel van het ziekenhuis moest voldoen aan bepaalde isolatienormen. Er is gekozen voor een glassoort die zelfs boven die normen ligt. Hierdoor zijn de kosten lager voor koeling en verwarming van het gebouw.

Warmte-/koudeopslag onder de grond

In de zomer wordt uit de warme lucht energie opgeslagen. In de winter wordt deze energie gebruikt om de lucht in het gebouw te verwarmen, en vice versa.

Energiebesparende lichtschakelingen

In douches en toiletten gaat het licht automatisch aan als er iemand binnenkomt en kort na vertrek weer uit. Ook zijn op diverse plaatsen daglichtafhankelijke verlichtingsarmaturen geplaatst. Deze lampen stemmen de lichtsterkte automatisch af op basis van het beschikbare daglicht.

Duurzame liften

De energie die vrijkomt als een lift stopt, wordt opgeslagen en hergebruikt om de lift weer op gang te brengen.

Natuurlijke materialen

Er werden zo veel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt, die bij intensief gebruik toch 15 tot 20 jaar en veelal levenslang meegaan. Bijvoorbeeld bakstenen gevels en een combinatie van marmoleum, natuursteen, bamboe en pvc op de vloeren.

Intelligente zonwering

De zonwering bevat een sensor die snel aanvoelt als het warm wordt. Om de warmte buiten te houden, gaan de schermen dan automatisch naar beneden. Waar nodig is de zonwering per ruimte op een andere stand te zetten. Zo worden kamers die niet in gebruik zijn ook niet onnodig gekoeld.

Regionale leveranciers

Waar mogelijk schakelde Isala regionale leveranciers in. Behalve dat het leuk is om producten uit de regio te gebruiken, werden zo ook transportkosten bespaart. Bovendien betekent minder transport minder milieuvervuiling.​