ISALA

Architectuur en bouw

Isala heeft een ziekenhuis gebouwd dat bestaat uit vier gebouwen (ook wel vlinders genoemd door de vorm van het gebouw). Elk gebouw heeft zijn eigen functie. Het ziekenhuis is onder meer ingedeeld op basis van doelgroepen en ziektebeelden. Dit betekent dat de poliklinieken laag in de gebouwen zijn gevestigd, omdat deze afdelingen een grote patiëntenstroom hebben. Daarnaast is er ingedeeld op basis van gebouwtypologie.

Op deze pagina kunt u het gebouw bekijken met de 360 graden panorama viewer. Tevens leest u meer over de gebouwindeling.


360o panorama viewer

Klik op de foto om de viewer te starten. Het laden duurt een paar seconden, het beeld vormt zich vanzelf naar het eerste panorama. Met de muis in het scherm kunt u de panorama zelf alle kanten op bewegen en met het muiswiel in- en uitzoomen. De panorama's worden vanzelf achter elkaar afgespeeld, maar u kunt ook onderin het scherm een van de andere panorama's kiezen. Soms staan op bepaalde plekken oplichtende zwarte bolletjes, dit zijn de punten waar u naar toe kunt.

 AchitectenMaatschap Isala - Remco van Blokland

Gebouwindeling 

Gebouw V1

Biedt onderdak aan alle laboratoria. Daarnaast zijn in dit gebouw het mortuarium, het logistiek centrum en de centrale sterilisatieafdeling gevestigd. Het logistiek centrum is via ondergrondse tunnels verbonden met alle gebouwen.

Gebouw V2

Is met acht bouwlagen het hoogste gebouw van het hele ontwerp. Op de eerste drie verdiepingen liggen diverse poliklinieken, daarboven de verpleegafdelingen. Op de bovenste verdieping is plek voor ziekenhuisgerelateerde ouderenzorg.

Gebouw V3

De zware ziekenhuisfuncties zijn gehuisvest in dit gebouw. De operatiekamers, intensive cares, poliklinieken en de afdelingen Radiologie, Nucleaire geneeskunde en de Spoedeisende hulp zijn hier gevestigd. In de top van het gebouw zit een grote techniekruimte. Het dak is voorzien van een helikopterdek.

Gebouw V4

De begane grond van dit gebouw is bestemd voor de poliklinieken, het afnamelaboratorium en therapiefuncties. Op de derde verdieping, waar ook poliklinieken gevestigd zijn, komen verpleegafdelingen. Op bouwlaag vier en vijf zit de kinderafdeling. Hier zitten onder meer de high care couveuses en de kinderverpleegafdeling. Ook is hier een huiskamer van Ronald McDonald gevestigd.

Hoofdingang en Centrale hal

Tussen gebouw V3 en V4 bevindt zich de hoofdingang. Via deze ingang komen alle bezoekers het ziekenhuis binnen in de Centrale hal. Boven de hal is een open ruimte die is ingericht met zitjes. Op de volgende twee bouwlagen liggen de verlos- en kraamkamers en de voorzieningen voor hartkatheterisatie en hartbewaking.

Passage

Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden door een straat, de Passage. De Passage biedt naast diverse voorzieningen als een restaurant, winkel en apotheek, toegang tot de gebouwen door fraaie trappenhuizen en comfortabele liften.​