Contact
Kopbeeld

Coronavirus (COVID-19)

 1. Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Isala neemt verschillende maatregelen om goed voor onze patiënten en medewerkers te kunnen blijven zorgen. We realiseren ons dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus zich snel opvolgen, waardoor de situatie van dag tot dag verandert.

Uw afspraak, operatie

Heeft u een afspraak op de polikliniek? Dan nemen we contact met u op. We bellen u kort (binnen 48 uur) voordat de afspraak plaatsvindt. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • De afspraak gaat door, maar dan telefonisch.
 • De arts vindt het medisch noodzakelijk dat u naar het ziekenhuis komt. U mag dan maar één begeleider meenemen. Dit controleren wij bij de ingang. Heeft u luchtwegklachten? Dan krijgt u bij de ingang van het ziekenhuis een mondkapje. 
 • De afspraak wordt opnieuw gepland, zodra het weer kan. 

Om goed bereikbaar te blijven, vragen we u om ons alleen in geval van  spoed te bellen. U kunt dan bellen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

 • Isala beperkt het aantal operaties in het ziekenhuis. Staat u ingepland voor een operatie? Wij nemen uiterlijk 2 werkdagen voor de geplande datum contact met u op.
 • Spoedoperaties, oncologische operaties en geplande keizersnedes gaan gewoon door.
 • Iedere patiënt die in het ziekenhuis ligt met twee of meer van de klachten: koorts, neusverkoudheid, hoesten of kortademigheid, testen wij voor alle zekerheid op COVID-19. Dit doen wij uit voorzorg.

Op bezoek

Als bezoeker gaat u via een andere deur het ziekenhuis in, dan medewerkers. Bij binnenkomst vragen wij u of u klachten heeft aan de luchtwegen. En wij vragen bij wie u op bezoek komt. 

Op werkdagen is de controlepost tussen 7.30 uur en 20.30 uur bemand en in het weekend vanaf 11.00 uur tot 20.30 uur. Komt u voor af na deze tijden, houdt u zich dan alstublieft aan onderstaande maatregelen. Bij twijfel meldt u zich dan bij de balie.

Maximaal aantal toegestane bezoekers verpleegafdelingen:

 • 1 bezoeker per bezoekuur, per patiënt in het ziekenhuis (geen kinderen, 0 tot 18 jaar).
 • Heeft u als bezoeker twee of meer van de klachten: koorts (38 graden of hoger), neusverkoudheid, hoesten of kortademigheid? Ga dan niet naar binnen. Komt u op bezoek? Was dan goed uw handen en hoest en nies in uw elleboog.

Voor sommige afdelingen gelden uitzonderingen:

 • Verpleegafdeling voor coronapatiënten: geen bezoekers (tenzij in overleg met afdeling)
 • Intensive care voor coronapatiënten: geen bezoekers (tenzij in overleg met IC)
 • Dagbehandeling V3.3: geen bezoekers (tenzij in overleg met afdeling)
 • Hematologie V2.3A: geen bezoekers (tenzij in overleg met afdeling)
 • Patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus en wachten op testuitslag: geen bezoekers
 • Kinderafdeling/NICU: 2 (ouders), geen kinderen (0 tot 18 jaar)
 • Verloskunde (bevalling en keizersnede): 1 bezoeker (bij klachten zoals hoesten, koorts, neusverkouden of kortademigheid nemen we beschermingsmaatregelen)
 • OHC: 1 bezoeker (bij klachten zoals hoesten, koorts, neusverkouden of kortademigheid nemen we beschermingsmaatregelen)

Bezoekersrestaurants gesloten

Houdt u er rekening mee dat het bezoekersrestaurant en het winkeltje in zowel Isala Zwolle als Meppel zijn gesloten.

Naar het ziekenhuis voor spoed?

Voor patiënten die naar de Spoedeisende hulp komen geldt: 1 begeleider brengt de patiënt. Bij een coronaverdachte patiënt laat de begeleider een telefoonnummer achter en verlaat het ziekenhuis.

Bloedprikken/radiologie

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn de meeste prikposten gesloten. Bloedprikken kan alleen nog bij Isala, Zwolle, Meppel, Steenwijk, Heerde en Kampen.

Voor mensen die moeten bloedprikken geldt: 

 • Met uw huisarts/verloskundige hebben we afgesproken dat alleen onderzoek plaatsvindt dat medisch noodzakelijk is en niet uitgesteld kan worden. Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met uw huisarts of verloskundige.
 • Moet u geprikt worden door de Trombosedienst? De Trombosedienst neemt contact met u op of u wel of niet geprikt moet worden. Met vragen kunt u contact opnemen met de Trombosedienst.
 • Als de medisch specialist van Isala met u afgesproken heeft dat u bloed moet prikken en u krijgt geen bericht dat dit uitgesteld kan worden, dan kunt u gewoon naar één van de geopende prikposten komen. Heeft u twee van de vier klachten, koorts (38 graden of hoger), neusverkoudheid, hoesten of kortademigheid? Kom dan niet naar het ziekenhuis en neem contact op met de polikliniek/afdeling.
 • Wordt u thuis geprikt? U wordt maximaal 48 uur van te voren gebeld om te vragen of u klachten heeft die passen bij een mogelijke besmetting met het coronavirus.

 

 • Fundusfotografie: Heeft de huisarts u verwezen voor fundusfotografie? Voorlopig worden deze onderzoeken niet uitgevoerd. Met vragen kunt u contact opnemen met uw huisarts.
 • Holterfoon: Heeft u een afspraak voor een holterfoon: in principe gaat deze gewoon door. U wordt maximaal 48 uur van te voren gebeld om te vragen of u klachten heeft die passen bij een mogelijke besmetting met het coronavirus. Als u deze klachten heeft vragen wij u contact op te nemen met uw huisarts.
 • Sluiting avondpoli’s: Met ingang van 23 maart zijn de avondpoliklinieken tot nader order gesloten.

Actuele informatie

Update zondag 29 maart

Isala heeft in overleg met het Ministerie van VWS 2 COVID-19 patiënten overgebracht naar het ziekenhuis in Münster. Wij zijn blij dat wij in overleg met internationale collega’s de druk op de zorg kunnen spreiden. Wij verzorgen op dit moment 117 COVID-19 patiënten en werken inmiddels in een opgeschaalde situatie. We verwachten de komende dagen een verdere stijging van het aantal patiënten. Daarnaast is Isala ook traumacentrum in de regio. Ook daarvoor moeten we IC-bedden beschikbaar houden. Onderling contact en landelijke coördinatie zal ook de komende tijd heel belangrijk zijn.

Vandaag bezocht koning Willem Alexander ons ziekenhuis in Zwolle. Hij sprak uitgebreid met artsen, verpleegkundigen en medewerkers van het desinfectieteam over de zorg voor corona-patiënten. Ook bezocht hij de Spoedeisende hulp. Daar legden artsen en verpleegkundigen uit hoe wij patiënten opvangen en patiëntenstromen scheiden. Isala waardeert het bezoek van de koning heel erg. Een mooi hart onder de riem! Lees het hele nieuwsbericht op onze website!

Update donderdag 26 maart

Patiëntenfolders
Voor patiënten die het coronavirus (COVID-19) hebben of een verdenking op besmetting hebben, heeft Isala diverse patiëntenfolders gemaakt. U vindt ze op de pagina Informatie voor patiënten van Isala onder het kopje Corona.

Verhalen
Op onze website onder het kopje Nieuws vindt u indrukwekkende verhalen van onze medewerkers.

Vacatures
We hebben een overweldigend aantal reacties ontvangen van mensen die ons willen ondersteunen. We zijn nu vooral nog op zoek naar tijdelijke (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Kijk voor meer informatie op onze vacaturesite.

Acties
We krijgen veel hartverwarmende reacties van mensen die graag iets willen betekenen voor het ziekenhuis. Onder het kopje Ik wil graag helpen leest u hier meer over. 

Update maandag 23 maart

Patiënten uit Brabant in Isala
Isala heeft de zorg overgenomen van enkele patiënten uit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Het Jeroen Bosch ziekenhuis is een zogenoemd buddy-ziekenhuis. Dat betekent dat we overname-verzoeken beter kunt stroomlijnen. We hebben dan als ziekenhuis niet te maken met patiëntenstromen van vijf of zes ziekenhuizen tegelijkertijd. Andere ziekenhuizen gaan waarschijnlijk ook zo werken.

Psychosociale bijstand
Deze bijzondere tijd vergt veel van patiënten en hun familie, dat realiseren wij ons heel goed. Daarom staan onze geestelijk verzorgers en medisch maatschappelijk medewerkers voor hen klaar. Ook voor medewerkers en artsen is dit een zware tijd. De zorg voor ernstig zieke patiënten en een hoge werkdruk. Eveneens voor hen is er psychosociale bijstand.

Hartverwarmend
Tenslotte willen we u langs deze weg heel hartelijk bedanken voor al uw steun, in welke vorm dan ook. Het doet ons goed om te weten dat u achter ons staat in deze bijzondere tijd!

Patiënten en bezoekers gaan vanaf nu via een andere deur het ziekenhuis in dan medewerkers. Vervolgens ontvangen Isala-medewerkers bezoekers en patiënten. Ze stellen je twee vragen: waarom kom je naar het ziekenhuis en heb je klachten bijvoorbeeld hoesten, koorts, kortademig en/of neusverkouden. Wil je bijvoorbeeld op bezoek komen met meer dan één persoon dan is dat niet toegestaan. En heb je klachten aan je luchtwegen dan mag je het ziekenhuis niet in. Patiënten met luchtwegklachten die door een arts gezien moeten worden, moeten bij de ingang een mondkapje opdoen.

Het kan zijn dat je door deze maatregelen iets langer moet wachten voordat je het ziekenhuis in kunt. Niet fijn, dat snappen wij. Maar wij doen er alles aan om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.

Bouw triagetent


Bij de ingang van de Spoedeisende hulp in Zwolle wordt druk gebouw aan een triage tent. Deze zetten wij hier neer uit voorzorg. Wanneer de toeloop van patiënten toeneemt, gaan wij deze tent inzetten om de zorgvraag te beoordelen. En eventueel kan het eerste onderzoek daar plaatsvinden. 

Op deze manier kunnen wij verdachte of bewezen Corona-patiënten scheiden van de overige patiënten. Zo verkleinen wij het besmettingsrisico. Voor patiënten is het belangrijk om te weten dat begeleiders niet mee de tent in mogen. Wij maken een uitzondering voor kinderen. Dan mag een ouder mee de tent in. 

Door de maatregelen die we nemen tegen het coronavirus merken we uiteraard dat het aantal bezoekers in het ziekenhuis ook terugloopt. We willen zoveel mogelijk risico’s vermijden, daarom wordt het aantal toegestane bezoekers verder beperkt. We snappen dat dit kan leiden tot lastige keuzes. We hopen op uw begrip. Hartelijk dank voor uw medewerking!

Maximaal aantal toegestane bezoekers verpleegafdelingen:

1 bezoeker per patiënt in het ziekenhuis, tijdens bezoekuur (geen kinderen 0 tot 18 jaar).

Heeft u als bezoeker twee of meer van de klachten: koorts (38 graden of hoger), neusverkoudheid, hoesten of kortademigheid? Ga dan niet naar binnen. Komt u op bezoek? Was dan goed uw handen en hoest en nies in uw elleboog.

Voor deze afdelingen gelden uitzonderingen:

 • Verpleegafdeling voor coronapatiënten: geen bezoekers
 • Intensive care voor coronapatiënten: geen bezoekers (tenzij in overleg met de IC)
 • Hematologie V2.3A: geen bezoekers
 • Kinderafdeling/NICU: 2 (ouders), geen kinderen (0 tot 18 jaar)
 • Bij iedere vrouw die bevalt of een keizersnede krijgt, is de partner welkom. Bij klachten zoals hoesten, koorts, neusverkouden of kortademigheid nemen we beschermingsmaatregelen.
 • Op de OHC: 1 bezoeker. Bij klachten zoals hoesten, koorts, neusverkouden of kortademigheid nemen we beschermingsmaatregelen.
  Bij patiënten in hun laatste levensfase, 2 bezoekers per keer. Bezoek met klachten draagt beschermingsmaatregelen.

We kunnen ons voorstellen dat er situaties voordoen waarbij er uitzonderingen gemaakt moeten op deze maatregelen. We gaan daarover uiteraard met u in gesprek over de mogelijkheden.

 

Naar het ziekenhuis voor spoed?

Voor spoedpatiënten die op de SEH komen geldt: 1 begeleider mee naar de SEH. Bij een coronaverdachte patiënt gaat de begeleider weg zodra de patiënt is opgevangen.

De poliklinieken zijn vanaf vandaag alleen nog maar open voor patiënten voor wie het medisch noodzakelijk is dat zij naar het ziekenhuis komen. Iedereen die een afspraak heeft op de polikliniek wordt kort (binnen 48 uur) voor de afspraak door Isala gebeld. Isala neemt deze beslissing omdat het aansluit bij het landelijk beleid.

Het voordeel is dat er minder mensen naar het ziekenhuis komen en er dus minder kans is dat het coronavirus zich verspreidt. Bovendien besparen wij op deze manier materiaal, wij voorkomen extra druk op de Spoedeisende hulp en tot slot blijven op deze manier meer bedden beschikbaar.

Voor patiënten met een afspraak op de polikliniek zijn er drie mogelijkheden:

 • De afspraak gaat door, maar dan telefonisch.
 • De arts vindt het nodig dat iemand naar het ziekenhuis komt. Patiënten mogen maar één begeleider meenemen.
 • Zodra het kan, wordt de afspraak opnieuw gepland.

Isala wil goed bereikbaar blijven. Dus voor iedereen de dringende oproep om alleen te bellen bij spoed.

Minder operaties
Isala beperkt het aantal operaties in het ziekenhuis. Spoedoperaties, oncologische operaties en geplande keizersnedes gaan gewoon door.
Iedereen die is ingepland voor een operatie, wordt uiterlijk twee werkdagen voor de opnamedatum gebeld. Isala vermindert het aantal operaties om te besparen op het gebruik van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, en andere materialen. En dankzij deze maatregel blijft er voldoende ruimte op de IC en is er meer beademingsapparatuur beschikbaar.

Verpleegafdeling voor coronapatiënten
Isala heeft in Zwolle een verpleegafdeling ingericht voor de zorg aan coronapatiënten. De patiënten liggen bij elkaar, in strikte isolatie. Bezoek mag daarom niet langskomen.

Afspraken polikliniek
Wij nemen verschillende maatregelen om goed voor onze patiënten en medewerkers te kunnen blijven zorgen. Met ingang van maandag 16 maart gaan wij contact opnemen met alle patiënten die binnenkort een afspraak hebben op de polikliniek. Uw arts bepaalt of uw afspraak kan worden uitgesteld, telefonisch plaats kan vinden of dat u toch naar het ziekenhuis moet komen.

Bezoekersrestaurants sluiten
Ook het bezoekersrestaurant en het winkeltje in zowel Isala Zwolle als Isala Meppel volgen de richtlijnen van de overheid en zijn dus gesloten.

Ontwikkelingen volgen
We realiseren ons dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus zich snel opvolgen, waardoor de situatie van dag tot dag verandert. We bekijken dus ook elke dag wat nodig is om die goede zorg te kunnen blijven bieden. Dit gebeurt niet vanzelf, dit vraagt een enorme inspanning van al onze medewerkers en om begrip en flexibiliteit van onze patiënten. Hierdoor is het nog steeds mogelijk om voor alle patiënten de noodzakelijke zorg te bieden.

Dinsdagavond 10 maart stelde het laboratorium van Isala vast dat een medewerker van Isala sterk verdacht wordt van besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dit is uit de eerste test van ons laboratorium gebleken. Woensdag 11 maart kwam de definitieve uitslag van de tweede test van het RIVM, ter bevestiging.

Contactonderzoek

Naar aanleiding van de bevinding is door Isala onmiddellijk een contactonderzoek in het ziekenhuis uitgevoerd. Uit dit onderzoek is vastgesteld dat de medewerker contact heeft gehad met patiënten en collega’s. Deze patiënten zijn geïsoleerd en worden gemonitord op de ontwikkeling van koorts en luchtwegklachten. De collega’s waar de medewerker contact mee heeft gehad zijn thuis. Hen is gevraagd hun gezondheid in de gaten te houden.

Thuisisolatie

De medewerker zit in thuisisolatie. GGD IJsselland brengt in kaart met wie deze persoon buiten het ziekenhuis contact heeft gehad (contactonderzoek).

Zaterdagavond 7 maart stelde het RIVM na laboratoriumonderzoek vast dat een medewerker van Isala besmet is met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2). Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

Contactonderzoek

Naar aanleiding van de bevinding van het RIVM is door Isala onmiddellijk een contactonderzoek in het ziekenhuis uitgevoerd. Uit dit onderzoek is vastgesteld dat de medewerker geen patiënten, bezoekers of collega’s in Isala heeft besmet. De medewerker was tijdens de besmettelijke periode niet werkzaam in Isala. Het betreft een medewerker van de polikliniek Dermatologie. Dit is niet in het hoofdgebouw, maar in een bijgebouw van Isala Zwolle.

Thuisisolatie

Er is geen link tussen deze persoon en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De persoon is niet in een risicogebied geweest. De persoon zit in thuisisolatie. GGD IJsselland brengt in kaart met wie deze persoon buiten het ziekenhuis contact heeft gehad (contactonderzoek). Brononderzoek moet nog uitwijzen waar de persoon besmet is. GGD en ziekenhuis werken hierin nauw samen.

Handhygiëne is de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van virussen te verminderen. Daarom geven onze zorgverleners tijdelijk geen hand aan patiënten en bezoekers.

Wat kan ik zelf doen?

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep. En schud geen handen. Op die manier voorkom je voor een belangrijk deel de verspreiding van virussen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Wilt u op de hoogte blijven van de laatste landelijke ontwikkelingen, kijk dan op de website van het RIVM.

Heeft u klachten?

Ga bij klachten niet naar uw huisarts, huisartsenpost of Spoedeisende hulp. Neem telefonisch contact op met uw huisarts of de GGD.

Meer informatie