Contact

Value-Based Healthcare

  1. Value-Based Healthcare
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Bij het concept Value-Based Healthcare (VBHC) wordt een afweging gemaakt tussen waarde voor de patiënt en zorgkosten. Het concept is ontwikkeld door een groep op Harvard rond onder andere professor Michael Porter.

VBHC gaat uit van toegevoegde waarde voor de patiënt, waarbij er ruimte is voor innovatie en verbetering van zorg als onderdeel van de dagelijkse klinische praktijk. Toegevoegde waarde wordt gemeten aan de hand van patiënt relevante medische uitkomstindicatoren. Tegelijkertijd biedt VBHC altijd een afweging op het kostenaspect. De essentie van VBHC is om te investeren daar waar toegevoegde waarde voor de patiënt te behalen is en te snijden op plekken waar dit niet het geval is.

Patiëntwaarde is het centrale begrip in VBHC. De definitie van patiëntwaarde is de patiënt relevante uitkomsten gedeeld door de kosten per patiënt voor de gehele zorgcyclus om deze uitkomsten te behalen. Aan de hand van de verschillende dimensies binnen deze waardebreuk wordt jaarlijks de Value-Based Healthcare Prize winnaar gekozen.

Patient Value

Free after Michael Porter, What is value in health care? NEJM (2010)

Value-Based Healthcare Prize

De Value-Based Healthcare Prize erkent en beloont inspirerende zorginitiatieven. Elke jaar wordt één initiatief beloond, uitgekozen door een befaamde internationale jury en bekend gemaakt door erevoorzitter Harvard professor Michael Porter, PhD. Daarnaast worden drie VBHC Excellence Awards uitgereikt in de categorieën uitkomsten, samenwerking en kosteneffectiviteit. De Value-Based Health Care Prize is een initiatief van Value-Based Health Care Center Europe. Ook Isala is partner. Bestuursvoorzitter Rob Dillmann maakt deel uit van de adviesraad. Op 11 mei 2017 vindt de volgende uitreiking plaats.

Met deze jaarlijks terugkerende prijs ontvangen initiatieven in het land een boost en ondersteuning. VBHC, een concept van Harvard professor Michael Porter en zijn team, is geïntroduceerd in 2006 door professor dr. Fred van Eenennaam in Nederland. Sinds de introductie hebben veel mensen dit concept omarmd en geïmplementeerd in de organisatie. Samen kunnen we het zorgsysteem meer op de patiënt focussen door te sturen op patiëntwaarde.

Value based healthcare Partner price 2017

 

Bezoek www.vbhcprize.com voor meer informatie:

  • Meer dan 80 organisaties hebben een initiatief aangemeld in de laatste drie jaar.
  • Gezamenlijk hebben de initiatieven een geschatte impact op meer dan zes miljoen patiënten.
  • Meer dan 50% van de Nederlandse ziekenhuizen zijn betrokken bij de initiatieven.