ISALA

Borstkanker toen en nu

​Bekijk de lezing

 

In Isala komen jaarlijks ongeveer 1.700 vrouwen voor onderzoek van een afwijking in de borst of een andere klacht van de borst. Bij ongeveer 450 vrouwen wordt de diagnose borstkanker of het voorstadium daarvan gesteld. Isala Oncologisch centrum heeft zich onder meer gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van borstkanker en het voorstadium van borstkanker. Ons doel is een spoedige geruststelling voor wie dit mogelijk is en zorgvuldig onderzoek en een vlotte start van de behandeling voor wie dit noodzakelijk is. De lezing gaat dieper in op de behandeling van borstkanker.

Sprekers

De sprekers op deze avond zijn chirurg-oncoloog Eva Noorda en radiotherapeut-oncoloog Ellen Roeloffzen. Beide werken in Isala Oncologisch centrum en zijn in de dagelijkse praktijk betrokken bij zorg rondom borstkanker.

Eva Noorda

Dokter Eva Noorda (1974) heeft haar geneeskunde studie afgerond in Amsterdam (1993-2001). Zij is daarna gepromoveerd in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis op het onderwerp “Indications and results of isolated limb perfusion” voor melanoom- en sarcoombehandeling (2004). Vervolgens is zij opgeleid tot chirurg-oncoloog in het VUMC in Amsterdam. Deels vond deze opleiding ook plaats in het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam en de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam, waar zij zich oncoplastische borstoperatietechnieken eigen maakte.
Sinds 2011 staat Eva Noorda geregistreerd als chirurg-oncoloog en sinds 2014 is ze werkzaam in Isala te Zwolle. Momenteel is ze voorzitter van de keten mammazorg in Isala. Zij is verder lid van de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie (NVCO) en neemt deel aan het landelijk bestuur van de Borstkanker Onderzoeksgroep Nederland (BOOG).

Ellen Roeloffzen

Dokter Ellen Roeloffzen (1981) heeft haar geneeskunde studie cum laude afgerond in Groningen (1999-2005). Zij is daarna gespecialiseerd tot radiotherapeut-oncoloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Deels vond deze opleiding plaats in het Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam, het Radiotherapeutisch instituut (RISO) te Deventer en het Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
Tijdens haar specialisatie-opleiding is zij gepromoveerd op het onderwerp ‘Iodium-125 prostate brachytherapy’ (2010). Zij verrichtte hiervoor tevens wetenschappelijk onderzoek op de afdeling radiotherapie van het Princess Margaret Hospital te Toronto.
Sinds 2013 staat zij geregistreerd als radiotherapeut-oncoloog en is zij werkzaam binnen Isala te Zwolle.
Haar passie gaat met name uit naar de borstkanker, prostaatkanker en gynaecologische oncologische behandeling. Zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) en The European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO). Tevens neemt zij deel aan o.a. de landelijke werkgroep Mammacarcinoom, Urologische tumoren en Gynaecologische tumoren.

Standhouders

In de lobby waren vertegenwoordigers van nazorgcentrum IntermeZZo, Borstkankervereniging Nederland en regieverpleegkundigen van de Mammapolikliniek van Isala aanwezig. Voor de lezing, tijdens de pauze en na afloop van de lezing was er voor gasten de gelegenheid om de stands te bezoeken.