ISALA

Chronische pijn

Lezing terugzien

Bekijk het eerste deel van de lezing door spreker Harry Naber.

 

Bekijk het tweede deel van de lezing door spreker Gerrit Keizer.

 

Bekijk de vragenronde.

 

Chronische pijn

Pijn is een klacht die sterk ingrijpt op de kwaliteit van leven. Door pijn kun je minder genieten en minder doen. Je raakt vermoeid en moet je (sociale) leven aanpassen. Pijn is een klacht die voor veel buitenstaanders niet zichtbaar is, maar wel steeds aanwezig. Kortom, continu pijn hebben heeft een behoorlijke impact op je leven.

Pijn is een intrigerend symptoom. Het kan een directe uiting zijn van iets dat er mis is in het lichaam. Het kan ontstaan vanuit irritatie, maar kan zich ook losmaken van de oorzaak en een eigen, pijnlijk, leven gaan leiden. Aan de hand van een verhaal van een patiënt worden de vele gezichten van pijn besproken.

Sprekers

Sprekers zijn anesthesiologen/pijnartsen Harry Naber en Gerrit Keizer. Beide zijn werkzaam bij Isala en maken deel uit van het Pijncentrum. Naber neemt de bezoekers mee in de wereld van pijn; wanneer gaat acute pijn over in chronische pijn. En wat betekent chronische pijn eigenlijk voor het dagelijkse leven? Ook zal hij de werkwijze en de rol van het Pijncentrum toelichten. De behandeling van pijn gaat verder dan alleen de behandeling van het symptoom. In de behandeling wordt ook gekeken naar de psychische en sociale aspecten van pijn. Keizer gaat dieper in op enkele specifieke behandelingen van chronische pijn en de nieuwste ontwikkelingen bij het Pijncentrum.

Vraag en antwoord

Op welke manier speelt Isala in op de psychologische klachten van patiënten?
Een psycholoog en/of psychiater kijkt vanuit het pijnteam mee naar pijnklachten van de patiënt.

Waarom wordt er zo weinig gecommuniceerd tussen de pijncentra's wereldwijd, over lopende onderzoeken?
Er komen steeds meer multidisciplinaire pijncongressen. Vroeger bleef men inderdaad te veel binnen een discipline. Voor veel vakken is pijn immers niet "sexy". Dat begint nu steeds meer te komen.

Is de objectieve waarde van pijnbeleving gemeten met VAS niet feitelijk onbelangrijk, maar gaat het om de beleving van de patiënt?
VAS scores geven een patiënt (en arts) inzicht in verandering van de pijn over de tijd en het effect van de behandeling.

Zit ergotherapie ook in jullie pijnteam?
Ja, op afroep bij functiebeperkingen, net zoals de revalidatiearts.

Wat doen jullie met de behandeling als een patiënt echt geen contact wil hebben met een psycholoog?
Proberen te overtuigen dat het screening betreft, geen uitgebreide behandeling.