ISALA

Slaapstoornissen

Bekijk het eerste deel van de lezing.

 

 Bekijk deel 2 van de lezing.

 

Bent u de gehele dag moe en kunt u overal in slaap vallen? Houdt u regelmatig op met ademen gedurende de nacht (slaapapneu)? Of snurkt u 's nachts? Vaak herkent de partner dit beeld dan eerder dan de patiënt zelf. Slaap kan de kwaliteit van je leven behoorlijk beïnvloeden. Te weinig slaap kan onveilige situaties en zelfs gezondheidsrisico's tot gevolg hebben, zoals hartritmestoornissen. 

Tijdens de lezing van de Isala Publieksacademie op dinsdag 13 mei a.s. komen bovenstaande aspecten aan bod en wordt ingegaan op de oorzaken van slecht slapen en wat u er aan kunt doen.  

Sprekers
De sprekers op deze avond zijn longarts Bart Kuipers, neuroloog Jan Braakhekke, keel-, neus- en oorarts Elisabeth Laurens en klinisch psycholoog Femke Popma.  
Jan Braakhekke neemt het publiek mee in wat er allemaal gebeurt in het lichaam wanneer u slaapt en welke klachten kunnen ontstaan. Femke Popma is als klinisch psycholoog werkzaam bij het Slaapcentrum van Isala, waar ze jaarlijks zo'n 1.000 tot 1.200 patiënten met slaapklachten behandelen. Zij gaat onder andere in op feiten en fabels over het slapen en mogelijke behandelingen. Longarts Bart Kuipers gaat dieper in op het slaapapneu-syndroom (OSAS), waarbij de ademhaling meerdere malen per uur voor tien seconden of langer stokt en dit gepaard gaat met zware snurkgeluiden. KNO-arts Elisabeth Laurens vertelt meer over de operatieve mogelijkheden met betrekking tot OSAS.

CV Jan Braakhekke
Jan Braakhekke (1954) werkt sinds 25 jaar als neuroloog in Isala. Hij studeerde Geneeskunde in Nijmegen en werd opgeleid tot neuroloog in het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen. Hij is algemeen neuroloog, met als aandachtsgebieden kinderneurologie, botulinetoxine behandelingen en slaap.Jan is getrouwd en heeft 3 zoons en 2 dochters. In zijn vrije tijd is hij graag buiten aktief. Met name bergsport en hardlopen zijn favoriet.

CV Femke Popma
Femke (1970) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 1996 ging ze in opleiding tot klinisch psycholoog/psychotherapeut aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op haar eerste opleidingsplek (1996-1998) werkte ze op de afdeling individuele hulpverlening (AIH) van de Koninklijke Landmacht. Ze vervolgde haar opleiding vanaf 1998 in ziekenhuis de Weezenlanden. In 2001 behaalde ze haar BIG registratie. Femke is lid van de vakgroep medische psychologie met als aandachtsgebieden: slaapcentrum, bijzondere tandheelkunde, kaakchirurgie, interne geneeskunde algemeen en oncologie. Vanaf 2005 heeft ze meegewerkt aan de ontwikkeling van het interdisciplinaire mond en gelaat (orofaciale) pijnteam. Ze combineert o.a. cognitieve gedragstherapie met EMDR (behandeling voor verwerking van traumatische ervaringen). Recent is Femke toegetreden tot het multidisciplinaire team van het Isala Slaapcentrum waar ze slaaptraining geeft.

Femke is getrouwd en heeft twee zoons (12 en 9 jaar). Ze woont met haar gezin in Utrecht en houdt van yoga en paardrijden.

CV Bart Kuipers
Bart Kuipers (1954) is 20 jaar al longarts verbonden aan Isala. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. De opleiding tot longarts heeft hij eveneens in Amsterdam gevolgd. Na zijn opleiding heeft hij enige tijd gewerkt in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Sinds 1994 werkt hij in Isala. 
In Isala is zijn aandachtsgebied onder andere ademhalingsstoornissen tijdens de slaap. Bart is getrouwd met een advocaat-scheidingsbemiddelaar. Er zijn twee kinderen die allebei al het huis uit zijn. Als hobby heeft hij fietsen en schaatsen.

CV Elisabeth Laurens
Elisabeth Laurens (1970) is sinds 6 jaar als KNO-arts werkzaam in Isala. Ze studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Haar opleiding tot KNO-arts heeft ze gevolgd in het UMCG te Groningen, waarbij zij tijdens haar perifere opleidingsjaar in 2001 reeds in Zwolle werkzaam was. Aansluitend aan haar opleiding is zij 2 jaar werkzaam gebleven in het UMCG als staflid. In 2004 is zij gepromoveerd op een onderzoek naar de drukregulatie van het binnenoor: “Dynamics of inner ear pressure change”. Een verstoorde binnenoordrukregulatie kan ten grondslag liggen aan de ziekte van Meniere (aanvalsgewijs optredende duizeligheid, oorsuizen en gehoorsverlies). In 2006 heeft zij het UMCG verwisseld voor het Diaconessenhuis te Meppel. In 2008 uiteindelijk heeft zij zich als KNO-arts in Isala te Zwolle kunnen vestigen, waar zij met veel plezier werkt. In Isala heeft zij een Meniere spreekuur opgezet en is zij in 2011 Hans Waalkens opgevolgd als KNO-arts in de OSAS- werkgroep. Elisabeth is getrouwd met een thoraxchirurg en woont met haar man, zoon en twee dochters in Zwolle. In haar vrije tijd is zij met haar gezin op het water te vinden, op het strand van Schiermonnikoog of in het buitenland.