Contact

Ontwerp ziekenhuis

  1. Ontwerp ziekenhuis
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Duurzaamheid

Vakwerk Architecten heeft het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met ingenieursbureau Deerns. In het definitief ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: geen gasaansluiting meer, maar zonnepanelen. Daarnaast hebben de architecten voor deze locatie van het ziekenhuis de omgeving als inspiratiebron gebruikt. Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door veel daglicht én hebben uitzicht op het prachtige, groene Reestdal.

Nieuwbouw Isala Meppel Artist impression van het nieuwe ziekenhuis

Eerste elektrische ziekenhuis van Nederland

Het nieuwbouwziekenhuis in Meppel wordt helemaal elektrisch en is daarmee het eerste elektrische ziekenhuis van Nederland. “Ja, dat is nieuw,” legt bestuursvoorzitter Rob Dillmann uit. “Wij vinden het zelf eigenlijk heel vanzelfsprekend in deze tijd. We zitten natuurlijk middenin de hele discussie over duurzaamheid en het gebruik van fossiele brandstof. We vonden eigenlijk dat we het ons niet konden permitteren om een ziekenhuis te bouwen dat nog fossiele brandstof zou gebruiken.” 

Mariska de Groot, ziekenhuisdirecteur van Isala Diaconessenhuis vult hem aan: “Een ziekenhuis bouw je niet voor tien jaar, maar voor zeker veertig jaar. Daarmee tonen we denk ik ook aan de regio dat wij het een belangrijke positie vinden.” Het ziekenhuis heeft geen gasaansluiting meer en investeert in zonnecellen op het dak. Daarnaast werkt het met warmtekrachtinstallaties. “We hebben een architect uitgezocht die daar veel gevoel bij heeft. Er zijn de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt in de technologie en daardoor is het ook mogelijk om niet alleen elektrisch te rijden, maar ook om gewoon een ziekenhuis elektrisch te maken”, vertelt De Groot. 

Groene Reestdal

Het plan is opgesteld zodat het in uiterlijk aansluit bij de locatie in het groene Reestdal. Volgens De Groot is er meer begroeiing en is er een plan gemaakt voor duurzame afvoer van hemelwater. Ook het openbaar vervoer van- en naar het ziekenhuis wordt makkelijker. Zo wordt de afstand vanaf de bushalte korter dan nu het geval is bij het huidige ziekenhuis.

Ontwerp ziekenhuis

Architectenbureau Vakwerk Architecten heeft het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met ingenieursbureau Deens.

Artist impression

De omgeving van het ziekenhuis is als inspiratiebron gebruikt voor het ontwerp.

Modern ziekenhuis

Isala Meppel wordt één van de modernste ziekenhuizen van Nederland.

Groene omgeving

Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door veel daglicht én hebben uitzicht op het prachtige, groene Reestdal.

Ervaringen