ISALA

Minder vaak infuus prikken

​Patiënten die vaak medicijnen nodig hebben via een infuus hebben een centrale lijn, of er moet regelmatig een infuus worden geprikt. Met als gevolg dat de bloedvaten harder worden en steeds moeilijker te prikken zijn. De nieuwe PICC-lijn is dan een uitkomst. 

Het initiatief om met een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) te gaan werken, kwam van de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie. Een afdeling waar bij uitstek patiënten vaak geprikt moeten worden voor het toedienen van chemotherapie en het afnemen van bloed. En heeft een patiënt geen lymfeklieren meer in een oksel, dan mag hij niet meer in die arm geprikt worden. Dus moet het infuus steeds in dezelfde arm, met als gevolg dat het steeds lastiger gaat. Hematologieverpleegkundige Annelies Bloemert keek mee in het VU in Amsterdam en zag dat het anders kon met de PICC-lijn. 'We hebben onlangs breed geëvalueerd en zijn erg enthousiast.’

Voordelen

Een PICC-lijn wordt onder plaatselijke verdoving en onder echogeleiding in de bovenarm ingebracht op de angiokamer van de afdeling Radiologie. Mike Zegger (operationeel leidinggevende angiografie) vertelt: ‘De tip van de PICC-lijn wordt geplaatst in een omgeving met snelle stroming van het bloed, dichtbij het hart, zodat de ingespoten medicatie zich beter met het bloed vermengt. Hierdoor is er minder kans op irritatie bij het toedienen van medicijnen. Maar het allergrootste voordeel is toch wel dat de lijn ongeveer 12 maanden kan blijven zitten. Het is zacht materiaal dat je nauwelijks voelt en het zit op een onzichtbare plek onder de kleding.’

Er zijn PICC-lijnen met één, twee of drie afzonderlijke kanalen (lumina) waardoor er eventueel meerdere medicijnen tegelijk toegediend kunnen worden. Nadat de PICC-lijn is ingebracht, komt er een dop voor naaldloos injecteren op en wordt hij doorgespoeld met een zoutoplossing. Dit helpt voorkomen dat de katheter verstopt raakt.

​​​
​​​

Annelies en Mike laten zien hoe de PICC-lijn vast zit. Het zichtbare deel van de katheter zit stevig aan de huid bevestigd met een kleefpleister. De kleefpleister bevat een chloorhexidine patch waardoor het risico op ontstekingen aan de insteekopening wordt geminimaliseerd.

Ook patiënten reageren positief. ‘Enorm fijn dat er niet steeds opnieuw een infuus geprikt hoeft te worden. Mijn aders zijn oud, stugger en ik had er altijd veel last van’, reageert een man. Ook voor de verpleegkundigen werkt het prettiger, omdat de PICC-lijn bij Radiologie wordt geplaatst. Annelies: ‘Door middel van röntgendoorlichting wordt er gecontroleerd of de PICC-lijn goed is geplaatst. Dus je weet meteen dat het goed zit.’ Naast medicijnen zoals antibiotica en chemotherapie, kan de lijn (tegelijkertijd) ook gebruikt worden het toedienen van voedsel en het afnemen van bloed.

Meer weten?

Lees de uitgebreide informatie over de PICC lijn in de patiëntenfolder op de website van Isala.