ISALA

Succesvolle inwendige stralingstherapie

Isala Oncologisch centrum behandelde onlangs voor het eerst een patiënt met naar de lever uitgezaaide darmkanker met inwendige stralingstherapie.

Deze zogeheten Selectieve Interne Radiatie Therapie (SIRT) wordt uitgevoerd bij patiënten met uitgezaaide darm- of leverkanker die niet geopereerd kunnen worden en ook niet meer op chemotherapie reageren. Deze behandeling was in Nederland tot nu toe alleen mogelijk in academische ziekenhuizen.

 Internist-oncoloog Jan Willem de Groot

 

Radioactieve bolletjes

SIRT is een speciale vorm van inwendige bestraling met behulp van radioactieve bolletjes (Yttrium90-bolletjes). Deze bolletjes worden in hoge dosering via de leverslagaders afgegeven aan de levertumoren waardoor de tumorcellen beschadigd worden. De straling richt zich specifiek op de levertumor; hierdoor blijft het omliggende gezonde weefsel voor het grootste deel onbeschadigd. De specialisten betrokken bij het onderzoek zijn interventieradiologen, een nucleair geneeskundige, klinisch fysicus, een chirurg en een internist-oncoloog.

Extra optie

Waarom deze bestralingstherapie als optie 3? Internist-oncoloog Jan Willem de Groot: ‘De kans dat de kanker alleen in de lever zit, is klein bij patiënten met uitgezaaide darmkanker. Daarom is deze behandeling in dat geval niet zinvol en behandelen wij eerst met chemotherapie en/of een operatie. SIRT is een extra optie voor deze patiëntengroep, maar wel een heel mooie extra optie. Er zijn relatief weinig bijwerkingen, omdat de therapie heel doelgericht en plaatselijk gebeurt. Of en wanneer iemand in aanmerking komt, bespreken wij tijdens ons multidisciplinair overleg.’

Lees het volledige verhaal op: isala.nl/oncologie.