ISALA

Vierde versneller bij Radiotherapie voorkomt wachttijden

​De afdeling Radiotherapie van Isala heeft afgelopen maand een vierde versneller in gebruik genomen voor de bestralingsbehandelingen van kankerpatiënten. Een versneller wekt zowel röntgen- als elektronenstraling op om patiënten met kanker van buitenaf te kunnen bestralen. De aanschaf van de versneller was nodig om ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen dat er geen wachttijd is voor een bestralingsbehandeling. ‘Kanker is voor zowel de patiënt als voor zijn of haar naasten een ingrijpende ziekte. Het laatste wat je op zo’n moment wilt is dat je op een wachtlijst komt te staan voor een behandeling’, aldus Gabriel Paardekooper, radiotherapeut-oncoloog van Isala.

Bestralingsbehandeling

Een van de onderdelen van de behandeling van patiënten met kanker is over het algemeen bestraling. Het doel van bestraling is het remmen van de groei van kankercellen. Dit wordt gedaan met een stralingsbundel die wordt opgewekt door een versneller. Belangrijk hierbij is dat de kankercellen worden vernietigd, waarna deze door het lichaam worden opgeruimd en dat gezonde cellen voldoende hersteltijd hebben. Het is daarom belangrijk dat de radiotherapeutisch laborant de stralenbundel uit de versneller precies richt op het tumorgebied, zodat dit een juiste bestralingsdosis krijgt.


Fotobijschrift: De recent aangeschafte versneller bij Radiotherapie. (eigen foto)

 

Wolkenplafond en wandpanelen

Omdat er röntgenstraling met een hoge energie vrijkomt bij een bestralingsbehandeling, staat iedere versneller in een zogenaamde bunker. Deze bunker is met een gang met muren van dik beton verbonden met de rest van de afdeling Radiotherapie. Dit om ervoor te zorgen dat er geen straling buiten de bunker komt. Om de gang en de ruimte waar de versneller staat zo aangenaam mogelijk te maken zijn er wandpanelen met natuurfoto’s en een wolkenplafond geplaatst. Deze zijn gedoneerd door de Ladies Circle in Epe, naar een initiatief van “34 piepjes 300 tellen” (www.34piepjes300tellen.nl).


Fotobijschrift: De nieuwe versneller in de bunker met de wolkenhemel. (eigen foto)

 

Publieksacademie 11 november over straling

Op 11 november verzorgt de afdeling Radiotherapie van Isala samen met de afdelingen Radiologie, Nucleaire geneeskunde en Klinische fysica een lezing tijdens de Publieksacademie. Een unieke kans om een beter beeld te krijgen van apparatuur als CT's, PET-scanners en ook de versnellers. Apparaten die normaal gesproken niet te zien zijn, doordat ze in beveiligde ruimtes van het ziekenhuis staan. Meer informatie is te vinden op www.isalapublieksacademie.nl.