ISALA

Aandacht voor de doktersassistentes

Het Laboratorium voor Medisch Microbiologie en Infectieziekten (LMMI), het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) en de afdeling Pathologie organiseren één maal per jaar een speciale scholingsavond voor doktersassistenten van huisartsen. Patholoog Marco Bol: 'Ze doen veel werk, maar er werd weinig voor ze georganiseerd. Dat vonden wij raar.'

Het is het derde jaar dat LMMI, KCL en Pathologie een avond voor de doktersassistenten organiseren. En met succes, er zijn 180 plekken en die zijn altijd vergeven. De reacties van de assistenten en van de  huisartsen zijn lovend. Ook werd het scholingstraject via ProGez met drie punten officieel geaccrediteerd.

Doe-workshops

Afgelopen dinsdag en vorige week donderdag waren de doktersassistenten voor  het eerst te gast in het nieuwe ziekenhuis. Wie de scholing kreeg van het KCL kon dinsdag tijdens een rondleiding alle hightech apparatuur bewonderen waarmee bepalingen van bloed worden gedaan. Bij Pathologie moesten de assistentes zelf aan de slag. Marco: 'Wij laten ze echte doe-workshops volgen, zoals leren hechten en het doen van een punctie op een sinaasappel. Verder bekijken zij door de microscoop een uitstrijkje en een melanoom en wij laten ze zien hoe wij huidbiopten en huidexcisies prepareren. Het doel van ons als laboratoria is om de kwaliteit in de zorgketen te verbeteren en na drie jaar begint dit zijn vruchten af te werpen  Als doktersassistenten weten wat er hier gebeurt met bijvoorbeeld het uitstrijkje, die zij over het algemeen zelf maken in de huisartsen praktijk, dan snappen zij hoe belangrijk het is om het goed te verpakken en goed te registeren.' Naast de doksterassistenten zijn ook de medewerkers van Isala's laboratoria enthousiast over de samenwerking. Marco: 'Zij steken veel tijd in de voorbereiding en in de avond zelf.

 Doktersassistentes tijdens de scholingsavond 

 

Breder

Gerrie Noeverman, doktersassistente in Dedemsvaart bij praktijk Latyrus: 'Het was heel interessant. Wij werden gastvrij ontvangen. Na een introductie, rondleiding en een maaltijd, mochten wij zelf aan de slag. Ik heb geoefend met het doen van een punctie op een sinaasappel. Een patholoog legde ons uit wat je met weefsel kunt doen, hoe je het moet behandelen, hoe de registratie gaat enzovoort. Ook heb ik door een microscoop gezien hoe kwaadaardige cellen eruit zien. Dat had ik nog nooit eerder gedaan.' Gerrie is blij dat zij als doktersassistente deze scholingsavond krijgt. 'Ik doe bijvoorbeeld ook uitstrijkjes op onze praktijk. Gelukkig deed ik dat altijd al goed, maar nu zie je een keer wat Isala er mee doet en hoe belangrijk het is om het goed te verpakken en te registreren. Dankzij een avond als deze kan ik onze eigen patiënten ook weer beter informeren en mijn collega's. Het maakt mijn werk breder.'

De scholing voor doktersassistentes is een driejarige cyclus. De doktersassistentes in de regio worden gericht door LMMI, KCL en Pathologie uitgenodigd, zodat iedereen aan de beurt komt voor alle trainingsavonden.