ISALA

Alles over darmkanker

Internist-oncoloog Jan Willem de Groot is één van de auteurs van het nieuwe boek ‘Alles over darmkanker’. Patiënten met darmkanker en hun omgeving krijgen dankzij dit basisboek antwoorden op belangrijke vragen.

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 15.000 mensen de diagnose darmkanker. Onderzoek naar, behandeling van en nazorg bij darmkanker evolueren razendsnel. In samenwerking met meer dan zestig vakspecialisten beantwoorden prof. dr. Marc Peeters, prof. dr. Jean-Luc Van Laethem en dr. Jan Willem de Groot daarom in dit basisboek voor patiënten en hun omgeving op een heldere en toegankelijke manier de meest gestelde vragen over darmkanker, zoals:

  • Hoe ontstaat darmkanker?
  • Welke behandeling biedt de beste genezingskansen?
  • Is darmkanker erfelijk?
  • Wat kun je doen om darmkanker te voorkomen?
  • Wat doet darmkanker met je leven?

De impact van de diagnose

Als een patiënt geconfronteerd wordt met de diagnose darmkanker, dan roept dat ontelbare vragen bij hem op. De Groot hoopt met dit boek deze vragen te kunnen beantwoorden. ‘Aan de andere kant is het ook goed om begrip en “awareness” te kweken voor de andere problemen waar patiënten tegenaan lopen (naast dus de medisch-inhoudelijke). Er komt zoveel meer bij kijken. Op het gebied van werk, seksualiteit, sociaal leven … Datzelfde geldt overigens ook voor de directe omgeving van een patiënt. Vaak wordt er toch gedacht van: “Die tumor is er toch uit? Hup weer op de oude voet verder.” Dat gaat echter lang niet altijd op.’

Trots op het resultaat

‘Ik vond het erg leuk om aan dit boek te werken. Ook om door de samenwerking met Belgische collega’s een kijkje in de keuken van onze zuiderburen te mogen nemen. Het boek is uitgebracht op Wereldkankerdag (4 februari). Na toch een behoorlijke tijd aan het boek te hebben gewerkt (meer dan een jaar) is het mooi om het uiteindelijke resultaat te zien. Daar ben ik best een beetje trots op.’

Over de auteurs

Dr. Jan Willem de Groot is internist-oncoloog in Isala te Zwolle. Prof. dr. Marc Peeters is diensthoofd Oncologie en hoofd van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) van UZA en AZ Monica. Prof. dr. Jean-Luc Van Laethem is hoofd van de dienst Oncologie en de eenheid Gastro-intestinale kanker in het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.

Bestellen

isbn: 978 94 014 2546 9
prijs: €19,99
Onder andere te bestellen via bol.com