ISALA

Behandeling huidkanker en rugoperatie 18 mei op TV bij Zij houden Nederland in leven

​In de medische serie 'Zij houden Nederland in leven' (ZHNL) op NPO 1, volgt de EO dit voorjaar 24 uur lang met verschillende cameraploegen overal in ons land patiënten en hun zorgverleners bij de meest spraakmakende, innovatieve en levensreddende operaties of behandelingen. Voor de derde aflevering is het programma weer op bezoek bij Isala.

Huidkanker

Eén cameraploeg volgt drie heren die bij Isala Dermatologisch centrum worden behandeld aan huidkanker. Het betreft de zogenaamde Mohs' behandeling. Bij deze poliklinische behandeling verwijdert de dermatoloog huidkanker volledig, zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Het Isala Dermatologisch centrum voert deze behandeling honderden keren per jaar uit.

 

 

Scoliose

Een tweede cameraploeg legt tegelijkertijd een ingrijpende rugoperatie vast bij een meisje dat een scoliose heeft. Scoliose, kromgroei van de rug, komt in verschillende gradaties voor. Bij een ernstige scoliose is een operatie soms noodzakelijk. Bij de operatie corrigeren orthopedisch chirurgen de wervelkolom en zetten zij deze vast met metalen staven.

  

Over de TV-serie

'Zij houden NL in leven' laat zien dat geen dag in de zorg hetzelfde is, niet voor patiënten, maar ook niet voor zorgverleners. De zes afleveringen van de serie leggen ieder gedurende 24 uur de gebeurtenissen vast in diverse ziekenhuizen en instellingen in Nederland en vertellen bijzondere verhalen van gewone mensen wiens leven ingrijpend verandert op de dag dat ZHNL juist hen volgt met de camera. We zien patiënten en hun hulpverleners tijdens reguliere consulten, mooie ontmoetingen, moeilijke gesprekken, zeer innovatieve ingrepen en bijzondere behandelingen. Monique van de Ven – 'Dokter Deen' - geeft de stem aan het programma.

ZHNL is een uniek en indringend beelddocument van de zorg zoals die elke dag weer, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar in ons land wordt verleend. ZHNL komt tot stand dankzij de vrijwillige medewerking van een groot aantal ziekenhuizen en instellingen en met toestemming van hun patiënten en medewerkers.

Isala is te zien in de aflevering van woensdag 18 mei, om 20.30 uur bij de EO op NPO 1.

Bekijk hier de trailer van de Moh's behandeling.

 

Bekijk hier de trailer van de rugoperatie bij een scoliose.