ISALA

Blog Eva Noorda: Waarom ik?

Eva Noorda is chirurg-oncoloog binnen Isala Oncologisch centrum. Zij is onder andere gespecialiseerd in borstkanker.

Dat was haar eerste reactie toen ik haar vertelde dat ze borstkanker had. Haar man zat verslagen naast haar. 'Waarom ik?' ze durfde hem bijna niet aan te kijken. 'Wat heb ik gedaan? Ik rook niet, ik eet gezond, ik sport, ik ben niet te zwaar, heb drie kinderen gekregen en borstvoeding gegeven. Heb ik iets niet goed gedaan? Kon ik dit al eerder voelen? Ben ik te laat?'.

Het is verleidelijk als dokter een geruststellend antwoord te geven. We willen iedereen natuurlijk het liefst met vertrouwen en een gevoel dat het goedkomt de deur uit laten gaan. We kunnen letterlijk antwoord geven. 'Natuurlijk zou roken niet goed zijn geweest en als u dat wel had gedaan was de kans groter geweest dat u nu bij mij zat. Als u geen kinderen zou hebben, als u te zwaar zou zijn, als... Maar dat is bij u niet het geval; u kunt er helemaal niets aan doen.' Gerustgesteld?

Toen de eerste schok voorbij leek, probeerde ik haar vraag echt te beantwoorden. 'Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze delen zich in een leven ontelbare keren. En elke keer als een cel zich deelt kan er een foutje in haar genen ontstaan. Ondanks dat het lichaam dit proces met allerlei stofjes strak in de gaten houdt, schiet dit regelsysteem soms tekort waardoor de cel een kankercel kan worden. Het lijkt eigenlijk een wonder dat we niet dagelijks allerlei vormen van kanker ontwikkelen.' 'Het is dus pech?' Ja. 'Maar hoe dan verder, kan ik beter worden?'

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van kanker. Door daar meer kennis over te hebben en juist de kleine stapjes waar het misgaat te kunnen identificeren, hopen we steeds meer sleutels in handen te krijgen voor behandeling of misschien ook wel het voorkomen van borstkanker. Zal het in de toekomst mogelijk zijn in het bloed de kans op kanker te bepalen en daar een pil tegen te slikken? Voor de vrouw bij mij in de spreekkamer klinkt dat als een uitkomst. Had zij dat pilletje maar gekregen. Kon ze dat maar aan haar kinderen geven!

Vooralsnog worden veel vrouwen en soms ook mannen helaas getroffen door borstkanker. In de spreekkamer zijn er dan tranen en gesprekken over wel of geen hoopgevende behandeling. Het grootste deel van de vrouwen kunnen we inmiddels succesvol behandelen. Bij hen kunnen we helpen weer vertrouwen op (blijvende) genezing te hebben. Bij sommigen echter is genezing in het begin of in een later stadium niet meer mogelijk. Dan is de pech niet meer te overzien en is er vooral ongeloof en verdriet. Pech! Daar moeten we het mee doen. 

Daarom gaat het wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en behandeling van borstkanker door. Organisaties als Pink Ribbon en de aandacht voor borstkanker in de maand oktober, hebben veel vooruitgang door onderzoek mogelijk gemaakt. Ook in Isala werken we actief mee aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en optimale behandeling van borstkanker. De meeste vrouwen en mannen in mijn spreekkamer bieden we aan deel te nemen aan een onderzoek als onderdeel van hun behandeling. Zo ook deze vrouw. Soms heeft dit onderzoek baat voor haarzelf nu of later in haar leven, soms voor anderen in de toekomst. En intussen behandelen we haar uit het hart, naar beste weten en vermogen, zodat de kansen op genezing het grootst zijn en blijven.

Eva horen spreken?

Wilt u meer weten over behandelingen bij borstkanker? Onze specialisten vertellen u graag meer tijdens de Isala Publieksacademie op dinsdag 31 oktober in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. De avond begint om 19.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. U heeft een (gratis) plaatsbewijs nodig; deze kunt u online reserveren bij www.demeenthe.nl of de theaterkassa (0521) 51 40 04. Voor vragen kunt u terecht bij de afdeling Marketing en communicatie van Isala, telefoonnummer (038) 424 75 27 of per e-mail via publieksacademie@isala.nl.