ISALA

Orthopedisch traumateam terug uit Ghana

​Ook dit jaar vertrok er weer een orthopedisch traumateam uit Isala naar het St. Joseph Hospital in Koforidua (dat ligt 80 km boven Accra) in Ghana. Dit, in het kader van de Stichting Care to Move, die maandelijks een Nederlands team uitzendt onder het motto ‘Exchange of Knowledge’.

Het team bestond uit orthopedisch chirurg Adriaan Mostert, neurochirurg Wimar van den Brink, anesthesioloog Harry Naber, operatieassistenten Cora van der Heiden, Nienke Renkema en Cor Wellenberg en medisch adviseur Bas van Riggelen. In samenwerking met de Ghanese staf opereerden en behandelden zij vijftig patiënten met orthopedische klachten, zoals vergroeiingen van de benen, oudere klompvoeten en ontzettend veel nieuwe en oudere botbreuken. En ook dit jaar waren er weer veel kinderen bij.

Complexe patiënt

Adriaan Mostert: ‘Op de eerste zondag werden we gevraagd mee te doen aan de operatie van een elleboogfractuur met zenuwletsel. Terwijl ’s avonds een 10-jarig meisje werd binnengebracht op de Spoedeisende hulp. Ze was uitgegleden waarbij de forse tros bananen die zij op haar hoofd droeg op haar viel. Hierdoor liep zij een cervicale partiële dwarslaesie op. Gelukkig gebeurde het in de week dat wij er waren, want zonder een neurochirurg kon ze niet worden behandeld. Haar operatie verliep goed. We hebben haar tijdens onze dagelijkse visite vaak bezocht. Het hele team hoopte elke dag steeds meer verbetering te zien. Het was erg fijn dat de verpleging zo betrokken was. Ze was toch een complexe patiënt! Er was ook veel aandacht voor fysiotherapie en ze kreeg veel steun van haar familie. We merkten dat ze elke dag steeds vrolijker werd. En bij vertrek kon ze al in de rolstoel zitten en had ze iets verbetering van de spierfunctie (en met onze levendige fantasie ook in haar rechter vingers).’

Neurochirurgische kennis

De afgelopen jaren kwamen er steeds meer patiënten met een neurologische aandoening bij, maar door gebrekkige diagnostiek kon maar geen diagnose gesteld worden. Inmiddels is Ghana bekend met een MRI en kan een kanaalstenose gezien worden. Een kanaalstenose is goed chirurgisch te verhelpen. Vandaar dat dit keer een neurochirurgisch team meeging om een decompressieoperatie aan de Ghanese staf te leren. De benodigde instrumentarium voor deze operatie is vooraf aan de missie verscheept.

Echoapparaat

Omdat op anesthesiologisch vlak ook altijd expertise welkom is, werd dit jaar een echoapparaat van Isala gebruikt om diverse blokkades van perifere zenuwen echogeleid aan te leren. Ook op basaal anesthesiologisch vlak viel er nog heel wat bij te schaven. Gelukkig waren de lokale anesthesisten erg leergierig.

Het team kijkt terug op twee succesvolle weken waar kennisdeling op orthopedisch en traumatologisch gebied centraal stond. En de aanvullende neurochirurgische investering leidt mogelijk zelfs tot een vervolg! 
  Afbeelding 1: Het echoapparaat van Isala wordt gebruikt om diverse blokkades van perifere zenuwen echogeleid aan te leren.