ISALA

Hartritmestoornissen op agenda in Week van het Hartritme

​Tijdens de 'Week van het Hartritme' van 24 tot 30 juni organiseert hart.volgers.org in samenwerking met de Hart&Vaatgroep, Isala Hartcentrum en St. Antonius Ziekenhuis diverse bijeenkomsten voor artsen, patiënten en andere belangstellenden. Deze bijeenkomsten, waar medisch experts van de betrokken organisaties een bijdrage leveren, zullen live via Facebook gestreamd worden en zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Het is niet alleen mogelijk om de informatiebijeenkomst te volgen, iedereen kan vragen stellen aan de experts.

  

De bijeenkomsten zijn te volgen via www.weekvanhethartritme.nl en worden georganiseerd in:

  • 26 juni in Amsterdam, Vondel CS, van 19.00 tot 21.00 uur, Cardioloog Lukas Dekker
  • 28 juni in Eindhoven, Van Abbe Museum, van 19.00 tot 21.00 uur, Cardioloog Pepijn van der Voort
  • 30 juni in Utrecht, Bar Beton, van 14.00 tot 16.00 uur, Cardioloog Ahmet Adiyaman van Isala Hartcentrum

Ook is er op 27 juni om 14.00 uur een sessie live vanuit het St. Antonius Hartcentrum waarbij demo’s worden gegeven vanuit het hartcentrum door cardioloog Lucas Boersma.

Medische vloggers

De eerste medische vloggers zullen in deze Week van het Hartritme ook hun vlogs presenteren. Door te vloggen over de eigen ervaringen wil Jeroen van Hoorn (42) de drempel verder verlagen om over hartritmestoornissen te praten. “Vanuit mijn eigen ervaring wil ik bijdragen dat mensen eerder hartritmestoornissen herkennen en betere informatie hebben, zodat ze minder ongerust zijn en beter snappen wat het is.” Jeroen is ook aanwezig bij de eerste bijeenkomst in Amsterdam op 26 juni.

Hartritmestoornissen en lifestyle

Hartritmestoornissen is één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. Ongeveer 10% van de 65+-ers heeft er last van. Hartritmestoornissen leiden tot klachten, beperkingen in het dagelijks leven en geven verhoogde risico’s op hersenbloedingen. Een van de belangrijkste manieren om meerdere hartritmestoornissen te voorkomen of bestrijden is een goede lifestyle. Daarnaast nemen de technologische mogelijkheden om hartritmestoornissen vast te stellen en te behandelen steeds verder toe.

Innovatie in hartzorg

Met nieuwe technieken kan een deel van het hart bevroren worden om de ritmestoornis te behandelen. Ook kan binnenkort met een speciale pleister het hartritme gemeten worden. En in de voortschrijdende trend van zelfmedicatie en controle bij patiënt zijn er apps in een testfase die het monitoren van het hartritme verder ondersteunen. Deze noviteiten worden ook besproken tijdens de bijeenkomsten door het land.

Positieve effect van een community

Uit eerder onderzoek van hart.volgers.org bleek dat de informatie die via dit social media platform gedeeld wordt veel positieve effecten heeft.
Ondervraagden gaven onder andere aan:

  • zich beter geïnformeerd te voelen,
  • minder ongerust te zijn,
  • hun aandoening beter te begrijpen,
  • medicatie beter in te nemen,
  • en zich beter te voelen. 

Betrouwbaar, gratis en voor iedereen

Uniek voor de werkwijze van hart.volgers.org is dat patiënten en andere belangstellenden samenkomen met artsen in een social media omgeving waar de artsen garant staan voor de juistheid en betrouwbaarheid van de informatie die gedeeld wordt. Door het delen van persoonlijke ervaringen aangevuld met medische kennis wil hart.volgers.org dat patiënten gezonder worden en daardoor de kosten voor de zorg omlaag kunnen. Het belangrijkste blijft echter dat de kwaliteit van de communicatie rondom aandoeningen beter kan, en daar dragen naast het online platform ook deze bijeenkomsten aan bij. 

Geinteresseerden voor een bijeenkomst kunnen zich aanmelden via info@hart.volgers.org
Toegang is beperkt tot 200 personen per bijeenkomst. Uiteraard kunt u thuis via Facebook live meedoen.