ISALA

Informatiemarkt 'Voorkom en herken een beroerte' in Isala Diaconessenhuis

Dinsdag 9 mei is er een informatiemarkt van 10.00 tot 12.00 uur in de Centrale hal van Isala Diaconessenhuis, Hoogeveenseweg 38 in Meppel. Bezoekers kunnen hier terecht voor informatie en uiteenlopende vragen aan deskundigen over een beroerte of aangeboren hersenletsel. Naast stands van de afdeling Neurologie van Isala Diaconessenhuis, de Hersenstichting en Hersenletsel.nl, zijn er ook vertegenwoordigers aanwezig van de Thuiszorggroep OudeenNieuweland en Thuiszorggroep Icare. De organisaties grijpen deze gelegenheid aan om samen voorlichting te geven over onder andere het voorkomen en tijdig herkennen van een beroerte. Ook is er de mogelijkheid om bloeddruk te meten en bloedsuiker te prikken. De informatiemarkt is gratis toegankelijk.

Feiten

Jaarlijks krijgen ongeveer 41.000 Nederlanders een beroerte, waarvan ongeveer éénvijfde overlijdt binnen een jaar nadat ze voor het eerst zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook is het de grootste oorzaak van invaliditeit, terwijl het risico op een beroerte verminderd kan worden met een aangepaste leefstijl, iets meer op de kilootjes letten, stoppen met roken en matig gebruik van alcohol.

Wat is een beroerte?

Een beroerte, ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd, is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vaker voor dan een hersenbloeding. In 80 procent van de gevallen is er sprake van een herseninfarct. Bij een infarct is het bloedvat gedurende langere tijd afgesloten door een bloedstolsel en bij een hersenbloeding zit er een scheurtje in het bloedvat. Een TIA (Transcient Ischemic Attack) is een kortdurende en voorbijgaande beroerte. De bloedprop in de vaten in de hersenen wordt dan door het lichaam zelf opgelost. Een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct.