ISALA

Isala ontvangt leerlingen van scholengemeenschap Thorbecke

De afdelingen Radiotherapie, Dagverpleging (locatie V3.3) en Klinische farmacie ontvingen onlangs bezoek van een groep nieuwsgierige leerlingen van scholengemeenschap Thorbecke. Op 21 oktober lopen zij een sponsorloop van 5 kilometer voor het KWF, tijdens de Stadshagenrun.

Het is al de zevende keer dat de drie afdelingen scholengemeenschap Thorbecke uitnodigden. Dit is een leuke samenwerking tussen het KWF, Thorbecke en Isala. Medewerker bij Radiotherapie: ‘Met deze warming up hopen wij dat de scholieren een goede prestatie leveren en veel sponsorgeld ophalen.’

Chemotherapie

De leerlingen krijgen presentaties over radiotherapie en chemotherapie. Annegreet geeft een presentatie over onder andere de oorzaak van kanker en wat een patiënt op een chemo afdeling te wachten staat. Daarnaast demonstreert Annegreet het hoofdhuidkoelingsapparaat, ze laat een paar leerlingen ervaren hoe koud het is. Het koelapparaat kan zorgen voor minder haaruitval bij de patiënt. Vóór, tijdens en na het infuus met chemotherapie wordt de hoofdhuid gekoeld.


Hoofdhuidkoelingsapparaat

Medicatie

Roelie, klinische farmaceut, vertelt over de verschillende soorten medicatie tegen kanker. Dit zijn bijvoorbeeld injecties en tabletten. Het grootste gedeelte wordt via infuus toegediend. Voor sommige chemokuren worden planten gebruikt. Zo is de taxus een belangrijke plant waar cytostatica van gemaakt wordt. Deze plant groeit gewoon in je achtertuin! Daarnaast demonstreert Roelie hoe een chemokuur bereid wordt. Zij laat dit zien met behulp van ranja.

Roelie en Annegreet vertellen de leerlingen alles over chemotherapie en hoe het gemaakt wordt.


Radiotherapie

Vervolgens geven Annelies en Marjon een presentatie over radiotherapie. Zij zijn beide radiotherapeutisch laboranten. Een van de leerlingen wilde zelfs weten of het allemaal wel veilig was, want ‘heel dichtbij staat wel een school waar heel veel leerlingen op zitten’. Gelukkig konden Annelies en Marjon de leerlingen geruststellen dat alles veilig is en de bestralingsapparaten in grote bunkers staan met dikke betonen muren.

Annelies laat zien hoe het bestralingstoestel er in het klein uit ziet.


Hoe meer donaties, hoe beter

Mochten de leerlingen meer dan €5000,- ophalen, dan mogen zij zelf een onderzoek kiezen waaraan het geld wordt besteed. De voorgaande drie jaren is dit ruim gehaald. Vorig jaar werd er ruim € 9.000,- opgehaald. Tijdens de verschillende presentaties krijgen de scholieren nog een aantal tips om extra geld op te halen. Ga naar winkeliers of organiseer iets leuks. Bijvoorbeeld taartjes verkopen, lege flessen ophalen of auto’s wassen. Want hoe hoger het bedrag, hoe meer onderzoek gedaan kan worden.