ISALA

Isala staat stil bij Nationale Ouderendag

​Het was vrijdag Nationale Ouderendag, een dag speciaal voor en met ouderen. Met informatiestands en cadeautjes stond ook Isala vrijdag stil bij ouderen. 

Dian Paasman, beleidsadviseur Ouderengeneeskunde, vertelt: ‘Kwetsbare ouderen liggen in Isala, maar hebben daarbuiten natuurlijk ook een leven. Het is daarom belangrijk om samen te werken. Je kunt geen goede zorg bieden als je alleen op je eigen eilandje werkt. Dus zochten wij gister weer de verbinding met andere zorgaanbieders.’ In Isala Zwolle stonden op V2 en V3 verschillende informatiestands om ouderen in het zonnetje te zetten, ook de ouderen op afdeling Chirurgie werden niet vergeten.


Informatiestands

Voor informatie konden bezoekers vrijdag terecht bij informatiestands van IJsselheem, PCOB (Protestant Christelijke Ouderenbond) Unie KBO (Katholieke Bond voor Ouderen), WIJZ (Welzijn Zwolle) en Sportservice Zwolle. ‘De reacties waren positief en vaak verrassend’, aldus de standhouders. Zo liep een ouderen langs en zei: ‘We zijn oud en ik dacht altijd dat we daardoor niet veel meer konden, maar ik ga zeker onthouden dat er zoveel activiteiten voor mij worden georganiseerd.’ Bovenstaande organisaties organiseren onder andere talloze activiteiten voor ouderen, waarbij sociale contacten op doen een belangrijk uitgangspunt is. Marco Pater, manager Ouderengeneeskunde: ‘Samen moeten wij het doen en dat is wat wij vrijdag naar buiten wilden uitdragen.’Cadeautjes op afdeling Chirurgie

Marco: ‘Ik kan gerust zeggen dat de afdeling Chirurgie vooroploopt als het gaat om goede zorg voor kwetsbare ouderen. Vrijdag maakte deze afdeling de dag van de patiënten net iets anders dan alle anderen. ‘Al is het maar een klein spelletje om het brein aan het werk te zetten, je merkte dat deze kleine dingen soms net dat beetje afleiding gaven wat een patiënt nodig heeft’, vertelt Evelien Rozeboom, geriatrieverpleegkundige. Evelien volgde samen met Gerda Bloemhof de opleiding tot geriatrieverpleegkundigen, wat hen meer inzicht gaf in wat er komt kijken bij zorg voor de oudere patiënt. Vrijdag benadrukte de afdeling extra ‘’gezond’’ oud worden door kleine cadeautjes aan bed uit te delen. Geduldspelletjes, kubussen en andere breinkrakers. ‘We hebben onze ouderen zelfs nog aan het huiswerk gezet’, grapte Gerda. Een patiënt op de afdeling Chirurgie pakte het iets anders aan, hij koos voor mandalakleurplaten. Zo krijgen zijn kleinkinderen eens een kleurplaat van opa, in plaats van andersom.

 
 

Tot volgend jaar

Dian: ‘Dit is het eerste jaar dat we uitgebreid stilstonden bij Nationale Ouderendag, maar het is absoluut voor herhaling vatbaar. Volgend jaar zetten wij onze ouderen wederom in het zonnetje’.