ISALA

Isalanders fietsen met getransplanteerden de berg op

Na een jaar voorbereiding was het zover. Andre Broeks, donatie-coördinator en Joan Doornebal internist-nefroloog bij Isala, hebben op uitnodiging van het UMC in Groningen in het weekend van 17 juni de Mont Ventoux beklommen. 

Dit deden zij niet alleen. Samen met transplantatiepatiënten, orgaan- en weefseldonoren en begeleiders bestaande uit artsen, verpleegkundigen, transplantatie coördinatoren en overige medewerkers gingen zij deze uitdaging aan. 

De Transplantoux is een klim georganiseerd vanuit België die getransplanteerde mensen, lotgenoten, familie en vrienden op een sportieve manier samenbrengt. Het is boven alles ook een eerbetoon aan hun donor aan wie zij hun hernieuwde leven te danken hebben. Vanuit het UMC in Groningen kwam de vraag of er nog meer transplantatiecentra uit de regio wilden deelnemen, onder meer om onder de aandacht te brengen dat sporten de conditie van getransplanteerden behoorlijk verbeteren. Andre en Joan droegen graag hun steentje bij.

Topprestatie

Joan: ‘Sinds een jaar ben ik fanatiek aan het (race)fietsen, Andre doet dit langer. Lang hebben wij daarom niet hoeven nadenken over onze deelname. Los van de sportieve uitdaging was het voor ons een mooie kans om de fysieke en mentale veerkracht van deze groep mensen mee te maken. Geweldig om te zien dat patiënten na een transplantatie weer een enorme winst kunnen boeken in kwaliteit van leven en zelfs zo’n topprestatie kunnen leveren.’