ISALA

Laat je Testendag 3 december

Het HIV-behandelcentrum organiseert samen met GGD IJsselland maandag 3 december een 'Laat je testendag'. Het is mogelijk om je dan gratis en anoniem te laten testen op een soa of hiv. Dat kan vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur bij GGD IJsselland aan De Zeven Alleetjes 1 in Zwolle.

Deze gezamenlijke actie wordt voor het eerst georganiseerd bij de GGD. Bezoekers kunnen zich daar zonder afspraak melden voor de 'Laat je testendag'. Voor wie ooit onveilige seks heeft gehad, is het niet alleen belangrijk om je te laten testen om zo je eigen gezondheid te laten testen, maar om ook die van anderen te waarborgen. Na de test krijgen de bezoekers direct uitslag en informatie over het vervolg.

Relatief hoog

Er zijn momenteel ongeveer 25.000 mensen met hiv in Nederland. Ongeveer een derde is niet in zorg en veel van hen weten niet dat ze hiv bij zich dragen. In 2011 waren er naar schatting 1.067 nieuw geregistreerde hiv-diagnoses. Het aantal gevonden soa’s is in deze regio relatief hoog. Zo werd in 2011 in totaal 387 keer een soa gevonden, waarvan in 299 gevallen het ging om chlamydia. In 2012 bedragen de cijfers tot en met oktober 388 en in meer dan 300 gevallen was de gevonden soa chlamydia.

Laat je testen

'We willen de testdag aangrijpen om iedereen bewust te maken van de risico’s die je loopt als je onveilige seks hebt. We richten ons met name op de jeugd tot ongeveer 25 jaar, homojongeren, maar ook mannen die seks hebben met mannen, maar eigenlijk vinden we het veel belangrijker dàt je je laat testen. Nu kan het. Het is laagdrempelig, gratis en anoniem', aldus Harriëtte van Buel, sociaal verpleegkundige van GGD IJsselland.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen over de 'Laat je testendag' bel
t (038)-428 16 00 of ga naar de website van GGD IJsselland. Of neem contact op met het HIV-behandelcentrum van Isala t (038)-424 44 79.​