ISALA

Lezingen Publieksacademie ook in theater Steenwijk

De Isala Publieksacademie - in Meppel en Zwolle al enkele jaren een beproefd concept - gaat op tournee. Op 26 oktober en 8 december a.s. staan specialisten van Isala Diaconessenhuis én Isala te Zwolle samen op het podium in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. De onderwerpen - geboortezorg en acute hartzorg – gaan vooral over de samenwerking tussen beide ziekenhuizen op dit gebied en de meerwaarde hiervan voor de bewoners in de regio Steenwijk en Meppel. Gratis kaarten zijn te bestellen via www.demeenthe.nl  De lezingen starten om 19.30 uur en zijn ook te volgen via de livestream op www.isalapublieksacademie.nl of www.isala-diaconessenhuis.nl/publieksacademie.

Lezing 26 oktober: geboortezorg

Hoera, zwanger! Nog negen maanden, met je hoofd in een roze wolk. Maar wat als iemand nerveus is voor de bevalling, medische klachten krijgt of het kindje te vroeg geboren wordt? Ook dan staan Isala Diaconessenhuis en Isala in Zwolle klaar voor een zorgvuldige begeleiding van zwangeren en hun ongeboren kind. Tijdens deze lezing komen allerlei aspecten van geboortezorg aan bod. Wat is mogelijk in Isala Diaconessenhuis Steenwijk, en waarom ga je soms naar Isala in Zwolle of Meppel?
De sprekers op 26 oktober zijn Vincent Jongen, gynaecoloog in Isala Diaconessenhuis en Gerda Meijler, kinderarts-neonatoloog bij Isala in Zwolle. Aan de hand van hun kennis, ervaring en praktijkvoorbeelden leggen zij uit hoe zij te werk gaan. 

   Publieksacademie 26 oktober Steenwijk: Roze wolk, ook dichtbij!

 

Geboortezorg in Meppel en Steenwijk

In Isala Diaconessenhuis in Meppel en Steenwijk bieden gynaecologen begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap aan. Deze zorg bestaat uit reguliere controles en, indien nodig, uitgebreid echografisch onderzoek. Wekelijks houden de verloskundigen een zwangeren spreekuur. Daarnaast worden zwangeren ook door gynaecologen gecontroleerd.
De verloskundige staat in nauw contact met de gynaecoloog. Een zwangerschap met een medische indicatie wordt begeleid door de verloskundige onder eindverantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Wanneer een vrouw moet worden opgenomen tijdens de zwangerschap of voor de bevalling, vindt dit plaats in Isala in Zwolle.

Obstetrische high care

Soms hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap klachten van medische aard, zoals hoge bloeddruk. Of ze zijn zo misselijk dat ze helemaal niets meer binnenhouden en dit gevolgen heeft voor de gezondheid van het kindje. De Obstetrische high care (OHC) is een afdeling speciaal voor vrouwen met een zwangerschap waarbij de aanstaande moeder en/of het ongeboren kindje ziek is, of het kindje veel te vroeg geboren dreigt te worden. Ook worden er vrouwen opgenomen met zwangerschapsvergiftiging. Deze specialistische zorg wordt slechts op tien plekken in Nederland geboden, waarvan twee topklinische ziekenhuizen. Isala in Zwolle is er daar één van.

Neonatale intensive care unit

Soms gaat de bevalling heel anders dan verwacht en wordt een kindje ziek of te vroeg geboren. Als dat het geval is, komt het bij Isala in Zwolle op de Neonatale intensive care unit terecht. Gemiddeld komen er per jaar zo’n 300 pasgeborenen op deze afdeling terecht.

Vrouwkind-centrum

Het Isala Vrouw-kindcentrum biedt hoogwaardige specialistische zorg voor vrouw én kind. In het Vrouw-kindcentrum zijn vier specialismen ondergebracht: Fertiliteit, Gynaecologie & Verloskunde, Neonatologie en Kindergeneeskunde. Zo kunnen deze specialismen optimaal samenwerken. Met alle problemen rond vruchtbaarheid, zwangerschap of complicaties bij de pasgeborene kunnen vrouwen en hun partner terecht bij het Vrouw-kindcentrum.

Partners

Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Isala Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. Nieuw zijn de lezingen die plaatsvinden in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. De lezingen zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Rabo Theater De Meenthe, Steenwijker Courant en Meppeler Courant.