ISALA

Menstruatieklachten

​Heftige buikpijn, hoofdpijn, veel bloedverlies…veel vrouwen hebben deze klachten tijdens hun menstruatie. En vaak denken zij dat dit normaal is. Dat is het niet en daarover ging de eerste Isala Publieksacademie na de zomerstop.


Zo zijn er verschillende oorzaken van heftig vaginaal bloedverlies. En er zijn ook verschillende behandelingen mogelijk. Gynaecoloog Joke Schutte vertelde tijdens de Publieksacademie meer over endometriose. Dit is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich nestelt buiten de baarmoeder. Jeroen Dijkstra, eveneens gynaecoloog bij het Isala Vrouw-kindcentrum lichtte onder meer de nieuwste behandelmethode MRI-HIFU toe voor vrouwen met vleesbomen (myomen).

Tijdens de avond konden bezoekers ook luisteren naar een ervaringsverhaal. Een patiënt vertelde dat zij altijd veel klachten had tijdens haar menstruatie maar ook steeds meer daar buitenom. De huisarts verwees haar door naar de gynaecoloog. ‘Het bleek endometriose fase vier te zijn. In totaal ben ik drie keer geopereerd aan deze aandoening. Mijn advies is: ga naar de huisarts als je veel klachten hebt rond je menstruatie. En daarmee bedoel ik veel pijn, veel bloedverlies en daardoor niet kunnen werken. Dit soort klachten zijn namelijk niet normaal.’

Lezing terugzien

Benieuwd hoe het nu met deze patiënt gaat? En bent u nieuwsgierig naar de lezingen van beide gynaecologen? Bekijk de lezing terug.

Meer informatie

Afdeling Gynaecologie
Patiëntenfolder Endometriose
Patiëntenfolder Myomen (vleesbomen)