ISALA

Operatie Glimlach in Bangladesh

Vanuit de stichting Dokters van de Wereld heeft een medisch team van Isala in twee weken ruim honderd patiënten geopereerd tijdens een missie in Bangladesh. Voor het eerst werd de samenwerking gezocht om brandwondletsel en schisispatienten te opereren. 

Het medisch team waaronder plastisch chirurgen Peter Houpt en Tjeerd de Jong, en anesthesioloog Sohrab Pourahmad waren diep onder de indruk van de slechte hygiëne en ernstige letsels van patiënten. Zij werden ondersteund door twee anesthesiemedewerkers, twee operatieassistentes, een IC verpleegkundige en een communicatieadviseur van Isala.

Veel patiënten

Op de eerste dag zag het team ongeveer 150 patiënten met allerlei aandoeningen. Niet iedere patiënt kwam in aanmerking voor een operatie. Gelukkig heeft het team ruim honderd patiënten kunnen opereren met vooral brandwondletsel en schisis (open gehemelte en/of lipspleet). Dagelijks meldden zich nieuwe patiënten. Tjeerd de Jong: ‘Wij wilden dolgraag iedere patiënt helpen. Maar gezien het tijdsbestek van de missie hebben wij ons gericht op het verhelpen van functionele beperkingen. 'Nee' zeggen tegen een patiënt waarvan je weet dat hij twee dagen heeft gereisd om naar het ziekenhuis te komen, is heel moeilijk.’

Brandwondletsel

De helft van de verrichte operaties ging om brandwondenletsel. Voorkomen is beter dan genezen. Een van de teamleden trok daarom op de motor de binnenlanden in. Doordat er op open vuur gekookt wordt en olielampjes gebruikt worden voor licht, komen brandwonden veel voor. Communicatieadviseur Marthe Houpt: ‘De impact daarvan is heel groot. Zowel volwassenen als kinderen raken gehandicapt en worden erom verstoten.’

Vervolg

Het medisch team van Isala is in gesprek met stichting Dokters van de Wereld om volgend jaar opnieuw af te reizen naar Bangladesh. Een klein ziekenhuis in de buurt van Barisal staat te springen om een inrichting voor een operatiekamer en een medisch team.

Afbeelding 1. Het team vlnr: Plastisch chirurg Tjeerd de Jong, OK assistent Carola Broek, anesthesist Sohrab Pourahmad, coördinator Dokters van de Wereld Johanna de Vries, IC verpleegkundige Gerrie Boer, anesthesie assistenten Marc Companjen en Femmelina Wijna, communicatieadviseur Marthe Houpt, OK assistent Wijmie Rozendaal en plastisch chirurg Peter Houpt. 
 
Afbeelding 2. Plastisch chirurg Peter Houpt samen met een meisje na een succesvolle schisisoperatie (open gehemelte en lipspleet).
Afbeelding 3. Plastisch chirurg Tjeerd de Jong samen met een jongetje van 12 jaar met ernstig brandwondletsel aan zijn nek.