ISALA

Orgaandonatie: zorgvuldig en respectvol

​Op 13 mei 2014 werd de 76-jarige Johan Senger getroffen door een hersenbloeding. Hij raakte in coma en volgens artsen van Isala zou hij daar niet meer uit ontwaken. In die moeilijke periode besloot Johan's familie om zijn laatste wens in te willigen: het afstaan van zijn organen en weefsels. 'Het is alsof Johan zijn leven heeft doorgegeven aan anderen', vertelt echtgenote Annie Nijboer.

Annie Nijboer


Orgaan- en weefseldonatie is nog steeds een gevoelig onderwerp. Veel mensen schuiven dit thema voor zich uit en leggen hun keuze nooit vast in het landelijke donorregister. Met als gevolg dat nabestaanden die knoop moeten doorhakken. Zo niet Annie Nijboer en Johan Senger, die altijd heel open waren over orgaan- en weefseldonatie. 'Wat nog goed is, moet je niet weggooien, zei Johan altijd. Met jouw organen kun je anderen een nieuwe toekomst bieden', benadrukt Annie.

Levenslustig

In de laatste jaren van zijn leven ging Johan's gezondheid geleidelijk achteruit; hij was zowel hart- als reumapatiënt. 'Niettemin bleef hij altijd positief en levenslustig.' Op 13 mei 2014 gaat het plotseling mis. Na een val krijgt Johan een hersenbloeding en raakt in coma. Na onderzoek in Isala wordt duidelijk dat hij spoedig zal overlijden. In een gesprek met de arts vertelt Annie dat haar echtgenoot als donor staat geregistreerd. De dokter die het donorregister raadpleegt, bevestigt haar woorden.

Zorgvuldig

Vervolgens krijgen Annie en de kinderen bezoek van de donatiefunctionaris van Isala. 'Zij vertelde ons dat orgaandonatie alleen mogelijk was als Johan aan de beademing zou worden gelegd. Dat is nodig om de organen in goede conditie te houden. In eerste instantie vond ik dat best een eng idee', bekent Annie. Zij is goed te spreken over de voorlichting en begeleiding door de donatiefunctionaris. 'Dat gebeurde heel zorgvuldig en respectvol.' Ook op de Intensive Care (IC), waar Johan werd beademd, kreeg ze veel steun. 'In de 36 uur voor zijn overlijden mochten we continu bij hem blijven. Bovendien werd ik samen met onze kinderen nauw betrokken bij alle beslissingen, dat vond ik heel bijzonder.'

Waardig afscheid

De uitname van organen gebeurde door een gespecialiseerd team van het UMCG. 'Zij stelden zich keurig aan ons voor en gaven ons uitleg over de procedure.' Annie en de kinderen begeleidden Johan tot aan de deuren van de operatiekamer. De operatie, waarbij Johan's nieren en lever werden uitgenomen, heeft geen zichtbare sporen nagelaten. 'Van de uitname was niets te zien, Johan kon gewoon worden opgebaard. We hebben waardig afscheid kunnen nemen.' Ook de nazorg oogst waardering. 'Enkele maanden na zijn overlijden kregen we bezoek van de transplantatiecoördinator. Zij vertelde dat dankzij de organen van Johan levens zijn gered of verlengd. De gedachte dat hij doorleeft in anderen geeft mij troost en kracht.'

Meer informatie

Afdeling Intensive care
Patiëntenfolder Orgaan- en weefseldonatie na overlijden