ISALA

Persoonlijke geboortezorg

Perinatoloog Bas Nij Bijvank: ‘Wij streven met ons team elke dag naar persoonlijke en gezinsgerichte zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling in een van onze prachtige verloskraamkamers in het Isala Vrouw-kindcentrum. Dit centrum is het grootste geboortecentrum van Nederland. Wij bieden hoogwaardige specialistische zorg voor vrouw én kind in een gemoedelijke omgeving.’

Bas Nij Bijvank, perinatoloog in Isala

 

De verloskraamkamer is echt de eigen plek voor de vrouw en haar partner. Nij Bijvank: ‘De kamers zijn ruim, er is een keukenblokje met magnetron, er staat een slaapbank en de eigen badkamer is van alle gemakken voorzien. In deze suites verblijf je vanaf het begin totdat je na de bevalling weer naar huis gaat.’ In Nederland kun je als vrouw zelf kiezen of je thuis bevalt of in het ziekenhuis. Nij Bijvank: ‘Belangrijk is dat er goede en eerlijke informatie is, zodat je een keuze kunt maken die het best bij je past.’ In Isala staat 24 uur per dag, zeven dagen per week een team van artsen en verpleegkundigen klaar.

Gezinsgerichte zorg

Nij Bijvank is gynaecoloog en heeft als subspecialisme perinatologie. ‘Ik zorg voor vrouwen en hun kind als de zwangerschap minder goed loopt dan verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapsvergiftiging of een mogelijke vroeggeboorte. Deze zwangeren worden opgenomen op onze OHC (Obstetrische High Care, afdeling voor vrouwen met complicaties tijdens de zwangerschap). Daarnaast heeft het Isala Vrouw-kindcentrum een NICU (Neonatale Intensive Care Unit, afdeling voor zieke pasgeboren baby’s) en wij kunnen alle prenatale onderzoeken doen. Omdat wij al deze zorg kunnen bieden, zijn wij één van de tien perinatologische centra in Nederland. Wij hebben daardoor een unieke functie in de regio.’ Gezinsgerichte zorg staat centraal in het Isala Vrouw-kindcentrum. ‘Wij willen ouders en pasgeborenen zo veel mogelijk ruimte geven om vertrouwd met elkaar te raken’, legt Nij Bijvank uit.

Toekomst

In de regio maakt het Isala Vrouw-kindcentrum zich samen met de verloskundigen en kraamcentra sterk voor integrale geboortezorg. Nij Bijvank: ‘Met deze samenwerking willen wij bereiken dat de geboortezorg beter wordt en betaalbaar blijft. Voor de zwangere is het prettig als er een geruisloze overgang is tussen bijvoorbeeld de eerstelijns verloskundigen, Isala en de kraamzorg. We werken steeds meer samen, want betere afstemming geeft nog betere zorg.’

Meer weten over bevallen in Isala? Bezoek één van de vrij toegankelijke voorlichtingsavonden of bekijk de 360 graden foto van één van de verloskamers op isala.nl/vrouwkindcentrum.

Meer informatie

Afdeling Gynaecologie en verloskunde