ISALA

Publieksacademie Menstruatieklachten 12 september 2016

Hevige buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid… Veel vrouwen ervaren tijdens hun maandelijkse hormonale cyclus veel last. Toch denken veel vrouwen dat deze menstruatieklachten normaal zijn. Vaak zijn deze klachten lastig vast te stellen en is het vroegtijdig herkennen van bepaalde signalen van (levens)belang. Zo lijdt ongeveer één op de tien vrouwen aan endometriose. Een vroege diagnose en behandeling voorkomt grote ingrepen en gevolgen. Tijdens de Publieksacademie op maandag 12 september komen bovenstaande onderwerpen aan bod. Ook wordt uitleg gegeven over de nieuwste behandelmethode MRI-HIFU voor vrouwen met vleesbomen (myomen); een ingreep waarbij geen gebruik wordt gemaakt van medische instrumenten die in het lichaam gebracht worden. Meer informatie: www.isalapublieksacademie.nl
 
Menstruatieproblemen zijn de meest voorkomende klachten die bij vrouwen voorkomen. En het vervelende is dat ze regelmatig terugkomen. Te pijnlijke menstruatie, te vroeg, te laat, te veel bloedverlies... Elke vrouw kent ze vaak wel. Toch kan het te laat signaleren van vervelende pijnklachten voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen, zoals bij endometriose. Hierbij nestelt het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte op andere organen en in de buikholte. Maar wat zijn de oorzaken van heftig vaginaal bloedverlies? En welke behandelingen zijn er mogelijk? Onze gynaecologen bepalen samen met u welke behandeling het beste bij uw klachten past en uw wensen ten aanzien van uw kwaliteit van leven.

De lezing begint om 19.30 uur in de Hemminkzaal van Schouwburg Odeon te Zwolle. Gratis kaarten zijn te bestellen via theaterkassa De Spiegel of theaterkassa Schouwburg Odeon. Online via www.zwolsetheaters.nl (€ 3,25 servicekosten per reservering).
De lezing is thuis ook te volgen via de webstream op www.facebook.com/isalazwolle
Met #IPA16 kunnen ook vragen via Facebook en Twitter worden gesteld. 

Sprekers

De sprekers op deze avond zijn gynaecologen Joke Schutte en Jeroen Dijkstra. Beide artsen werken in Isala Vrouw-kindcentrum. Joke Schutte vertelt over menstruatiestoornissen in het algemeen en gaat dieper in op het vroegtijdig signaleren van klachten met betrekking tot endometriose. Jeroen Dijkstra neemt ons mee in de behandelmethoden van onder andere vleesbomen (myomen) en vertelt over de nieuwste behandelmethode MRI-HIFU.

Partners

Artsen en medewerkers van Isala verzorgen onder de noemer Isala Publieksacademie laagdrempelige lezingen over zorgontwikkelingen, innovaties en onderzoek. De lezingen vinden plaats in Schouwburg Odeon te Zwolle, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor iedereen. In de pauze is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten of andere medewerkers van het ziekenhuis. Partners die de Isala Publieksacademie ondersteunen zijn: Zilveren Kruis Achmea, Rabobank, De Stentor, Meppeler Courant, Zwolse Theaters en Isala Academie. Isala Diaconessenhuis verzorgt vier keer per jaar een Publieksacademie in het ziekenhuis te Meppel.