ISALA

Reactie Isala op bericht uit media over Mammaprints

​Gisteren verscheen in het nieuws dat uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is gebleken dat jaarlijks duizenden vrouwen onnodig chemotherapie krijgen. Die therapie krijgen veel vrouwen om na een borstkankeroperatie uitzaaiingen te voorkomen. Bij een groot deel van de vrouwen met een vroeg stadium van door hormonen beïnvloede borstkanker is de kans op uitzaaiingen zo klein dat chemotherapie mogelijk niet nodig is. (bron NOS)

Specialisten van het Isala Oncologisch centrum geven hierop de volgende reactie:

Op 18 april 2016 zijn de eerste resultaten van de MINDACT-studie gepresenteerd tijdens het AACR (American Association for Cancer Research) symposium in de VS. De resultaten zijn nog niet officieel gepubliceerd. Deze studie heeft de waarde van de Mammaprint onderzocht bij patiënten die al zijn geopereerd voor borstkanker, een tumorgrootte van maximaal 5 cm hadden en die maximaal 3 okselklieren hadden met tumorcellen erin. Dus de resultaten gelden niet zondermeer voor patiënten die voorafgaand aan een operatie (neo-adjuvant) worden behandeld.

De indicatie voor wel of geen chemotherapie wordt volgens de huidige richtlijn bepaald aan de hand van “klinisch-pathologische kenmerken”, dat wil zeggen: de grootte van de tumor, gradering, receptoren op de tumorcellen, het aantal tumorpositieve okselklieren en de conditie van een patiënt.

In deze studie blijkt dat de Mammaprint een belangrijke voorspeller is van de kans op terugkeer van de kanker. Bij patiënten met “laag risico” volgens de Mammaprint blijkt na 5 jaar meer dan 94% geen uitzaaiingen op afstanden te hebben, onafhankelijk van of ze wel of geen chemotherapie hebben gehad. Deze resultaten onderstrepen de meerwaarde van de Mammaprint en is reden voor ons om deze test vaker in te zetten dan we al deden. Een kanttekening bij deze studie is dat we weten dat bij een belangrijke groep borstkanker patiënten de uitzaaiingen ook na 5 jaar kunnen optreden.

Concluderend zullen we vanaf nu bij de volgende patiëntengroep een Mammaprint inzetten: patiënten na een borstoperatie met een borstkanker niet groter dan 5 cm en niet meer dan 3 tumorpositieve klieren, die hormoongevoelig zijn en die volgens de huidige richtlijn in aanmerking komen voor aanvullende chemotherapie.