ISALA

Reactie Isala op bericht uit media over borstsparende operatie bij borstkanker

Gisteren verschenen diverse berichten in de media over onderzoek dat het Integraal Kankercentrum Nederland deed naar de behandeling van borstkanker. Daarin werd de conclusie getrokken dat amputatie van de borst zonder bestraling een minder gunstig effect lijkt te hebben dan borstsparende operaties in combinatie met bestraling.

Internist-oncoloog Sabine Linn van het Antoni van Leeuwenhoek reageerde op dit onderzoek in een interview met de NOS. Specialisten van Isala onderschrijven deze reactie (bron: www.nos.nl):

'Een borstsparende operatie met bestraling is niet per se beter dan een borstamputatie, zegt het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL). De conclusie dat dat wel zo is kan volgens het AVL niet getrokken worden uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Er kan wel worden geconcludeerd dat een borstsparende operatie een serieuze en veilige optie is als er geen noodzaak tot amputatie is. Volgens internist-oncoloog Sabine Linn van het AVL hebben veel vrouwen het onjuiste idee dat als de borst wordt geamputeerd, de kanker niet terug kan keren.
Daarnaast trekt Linn de conclusie dat er vooral overlevingswinst is met een borstsparende operatie met bestraling voor vrouwen met een tumor kleiner dan 2 centimeter en geen andere risicofactoren.

Geen algemene conclusie

Linn benadrukt dat voor iedere patiënt bekeken moet worden welke behandeling het best past. "Wat voor de een beter past, hoeft niet voor de ander te gelden. Een algemene conclusie dat borstsparende behandeling met bestraling dus beter is, is niet te trekken", zegt Linn.'

Lees het hele artikel op www.nos.nl