ISALA

Reactie Isala op overleden hartpatiënt door besmet apparaat

​Vandaag hebben diverse media bericht dat drie hartpatiënten zijn besmet met de M. Chimaera bacterie na een hartklepoperatie. De besmettingen werden veroorzaakt door zogeheten heater-cooler units (HCU’s) van een buitenlandse fabrikant, apparaten die tijdens de operatie het bloed op de juiste temperatuur houden.
Isala bevestigt dat twee van deze besmettingen hebben plaatsgevonden in het Zwolse ziekenhuis en betreurt het feit dat mede als gevolg daarvan één van beide patiënten is overleden. In 2015 is direct na constatering hiervan door Isala melding gedaan bij de Inspectie, omdat het vermoeden bestond dat het probleem met de HCU’s mogelijk ook bij andere hartcentra kon spelen. 

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het inderdaad meerdere hartcentra betrof in Nederland. De melding van Isala heeft geleid tot landelijke afstemming tussen Inspectie, beroepsverenigingen, RIVM en betrokken hartcentra, waardoor maatregelen konden worden getroffen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Landelijk hebben cardiologen en thoraxchirurgen daarnaast de instructie gekregen om extra alert te zijn op onverklaarbare koorts bij patiënten die een hartklepoperatie hebben ondergaan. Bij Isala hebben sinds die tijd geen nieuwe patiëntbesmettingen meer plaatsgevonden. 

Ten tijde van de openbaarmaking, in februari 2015, heeft Isala ook de huisartsen en verwijzend cardiologen ingelicht. Daarnaast zijn destijds een reactieformulier en telefoonnummer opengesteld voor patiënten. Hier hebben destijds enkele patiënten gebruik van gemaakt.

Wij kunnen ons voorstellen dat de berichtgeving vandaag in de media aanleiding is voor vragen bij patiënten en/of hun verwanten. Isala wil benadrukken dat men zich niet ongerust hoeft te maken, omdat in de afgelopen jaren de vereiste maatregelen genomen zijn en er ook geen nieuwe patiëntbesmettingen zijn geconstateerd. Ook de Inspectie concludeert dat er voldoende maatregelen zijn genomen ter bescherming van de patiënt.