ISALA

Reactie Isala op waarschuwing IGZ over Mirena spiraal

​De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 21 december 2016 bericht over mogelijke problemen met de spiraal van het type Mirena voorzien van batchnummer TU01DCZ. Het gaat om een partij van dit type Mirena-spiraal die is uitgegeven op of na 27 oktober 2016.

Isala Vrouw-kindcentrum heeft geconstateerd dat deze spiraal ook gebruikt is op de afdeling Gynaecologie van ons ziekenhuis. De afdeling zoekt momenteel op basis van de patiëntdossiers uit bij welke vrouwen deze specifieke spiraal geplaatst is in de periode van 27 oktober 2016 tot en met 20 december 2016. Als het gaat om een spiraal waarvoor de waarschuwing is afgegeven, nemen wij contact op om een afspraak in te plannen voor een echo. Mocht uit de echo blijken dat de spiraal niet goed geplaatst is, dan zullen we een nieuwe plaatsen. Overigens valt de afspraak voor de controle-echo onder de basisverzekering.

De voorraad spiralen van het type waarvoor de waarschuwing geldt, is vandaag meteen uit het assortiment genomen en wordt bij Isala Vrouw-kindcentrum niet meer geplaatst.
Voor vrouwen die een Mirena spiraal geplaatst hebben gekregen bij het Isala Vrouw-kindcentrum in de periode van 27 oktober 2016 tot en met 20 december 2016 adviseren wij extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken bij geslachtsgemeenschap.

Wij realiseren ons dat de waarschuwing tot vragen kan leiden. Isala Vrouw-kindcentrum doet er alles aan om zo snel mogelijk helder te krijgen welke vrouwen in aanmerking komen voor een echo.
Mocht u toch vragen hebben, dan kunt u uiteraard terecht bij de polikliniek Gynaecologie, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur via t (038) 424 56 04.
Wij danken u voor uw begrip.