ISALA

Prachtige schenking van Stichting Roparun

​De Stichting Roparun schonk de afdeling Dagverpleging van het Isala Oncologisch centrum onlangs €16.500,- voor een derde hoofdhuidkoeler. Door de hoofdhuid te koelen tijdens chemotherapie kan haaruitval verminderd of voorkomen worden.

​Leverancier Incomed, sponsor van Roparun, bracht het apparaat persoonlijk naar de dagverpleging. Klazien Dikkema (operationeel leidinggevende) en Sylvia Heetla (verpleegkundige Oncologie) zijn er ontzettend blij mee. Klazien: 'Hoofdhuidkoeling is een behandeling die Isala aanbiedt aan patiënten die chemotherapie krijgen. De kou van de kap zorgt ervoor dat de bloedvaatjes op dat moment heel nauw worden. Hierdoor kan de chemokuur er niet komen en beschermt het de haarwortel. We zien dat er de laatste tijd steeds meer resultaat wordt geboekt. Als patiënten hun haar houden, voelen ze zich minder ziek. We zijn blij dat we als ziekenhuis deze extra service kunnen bieden aan patiënten.'

Ervaring

Verpleegkundige Sylvia heeft veel ervaring met de behandeling. Ze legt uit dat de patiënt een half uur voor de chemokuur en anderhalf uur na de chemokuur de behandeling ondergaat. De koeling na de chemokuur is nodig, omdat de kuur dan nog steeds in het bloed zit en alsnog de haarwortel kan aantasten. Sylvia: 'De behandeling is heel intensief. De temperatuur van de kap ligt tussen de 0 en 7 graden en dat is erg koud. Sommige patiënten willen het wel graag proberen, maar besluiten toch te stoppen, omdat ze de kou niet kunnen verdragen. Het kan zijn dat de hoofdhuidkoeling geen effect heeft; dit ligt aan het soort chemokuur. Natuurlijk lichtten we de patiënt van tevoren altijd goed in.'

Afbeelding: Klazien Dikkema, Arnout Buiks (medische technologie), leverancier Marco van den Wildenberg en Sylvia Heetla. 

 

Stichting Roparun

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Mensen leveren in teamverband een sportieve prestatie om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Open dag

Wilt u meer weten over de behandeling met hoofdhuidkoeling? Op 21 maart 2015 is de open dag van Isala en wordt de behandeling gedemonstreerd. Specialisten zijn aanwezig om al uw vragen te beantwoorden.