ISALA

Sponsoractie: Spoed rent naar Heerenveen voor onderzoeksfonds

Ambitieuze medewerkers van de Spoedeisende hulp (SEH) staan evenals vorig jaar in de startblokken voor een sponsor-estafetteloop van 75 km. Met gedegen wetenschappelijk onderzoek willen zij de spoedzorg verder ontwikkelen. Daarom doen de beide SEH’s van Isala als één team mee aan de landelijke SGOrun op 16 september. Door zich te laten sponsoren verdienen ze geld voor het onderzoeksfonds van SEH Nederland (SGOfonds). Britt van der Kolk, SEH-arts in opleiding en organisator: ‘Het is geweldig dat we met alle SEH-teams samen vorig jaar €26.000,- hebben opgehaald. We gaan er natuurlijk voor om dit jaar dit bedrag te overtreffen!’

  Fotobijschrift: De lopers worden begeleid door een SEH-collega op de fiets. 


Onderzoek op de SEH

Het onderzoekfonds heeft al verschillende onderzoeken mogelijk gemaakt. Met financiële hulp van het SGOfonds doet Britt zelf onderzoek naar CT-scans bij spoedpatiënten die misschien nekletsel hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk. Haar doel is om de hoeveelheid straling van een CT-scan te verminderen. Iedere CT-scan brengt immers onwenselijke straling met zich mee: hoe minder, hoe beter. Een andere SEH-arts onderzoekt wat de beste manier is om een schouder terug in de kom te zetten. En weer een andere SEH-arts gaat na of mensen met een hersenschudding beter herstellen na instructies via een folder en een extra filmpje. Zo stimuleert het SGOfonds onderzoeken uit de SEH-praktijk.

SGOrun

Op 16 september starten in heel Nederland teams van 10 SEH-medewerkers met een estafetteloop van minimaal 75 km. Welke van de 19 teams haalt het meeste geld op voor het onderzoeksfonds? Rosa Negenborn, arts-assistent en medeorganisator: ‘De voorbereidingen zijn in volle gang. We hebben een bijzondere warming up voor de lopers in gedachten. Ook de route staat inmiddels vast. Op de route liggen onze beide SEH’s, die in Zwolle en die van Isala Diaconessenhuis. We eindigen bij onze collega’s van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Daarnaast leggen we mooie contacten met collega’s en organisaties die de spoedzorg met hun sponsorbijdrage vooruit willen helpen. Donaties zijn van harte welkom op www.SGOrun.nl/doneer’.

SGOfonds

Het onderzoeksfonds van SEH Nederland, het Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds, is opgericht om het vakgebied verder te ontwikkelen en zo de kwaliteit en patiëntveiligheid te vergroten. Het SGOfonds ontving eerder bijdragen van bijvoorbeeld ZonMW en NVSHA. Het SGOfonds staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en is ANBI-geregistreerd.
Spoed-artsen, ofwel SEH-artsenKNMG, zijn gespecialiseerd in de eerste beoordeling en behandeling van spoedpatiënten. Zij hebben geleerd met een helicopterview te kijken. Samen met alle SEH-medewerkers vormen zij het vaste team voor spoedzorg’.